(Nettavisen): Øystein Pettersen imponerer i comebacket med overlegen seier i 90-grader i «Mesternes Mester». Se video:

Lørdag kveld var det duket for en ny sesong av «Mesternes mester» på NRK, hvor ni tidligere idrettshelter skal kjempe om å bli akkurat mesternes mester.

Allerede med en gang deltakerne ankom den idylliske sørlandsperlen i Ulvøysund/Kampedalen i Lillesand kommune, var det klart for en av de mest intense grenene av dem alle: nemlig 90-grader.

Siden forrige sesong er det den tidligere skøyteløperen Johann Olav Koss (53) som har holdt rekorden i 90-graderen med hele 40 minutter og fire sekunder, men lørdag kveld ble den mildt sagt knust.

Øystein Pettersen (38) som gjør historisk comeback i årets sesong etter at han måtte trekke seg i program én etter å ha skadet leggen fjor, slo nemlig til og satt en hel time i 90-grader. Da hadde han stått over 11 minutter lenger enn Ida Njåtun (30) – som ble nest best.

– Jeg var veldig mye bedre enn jeg trodde, og ble litt overrasket selv. Det må jeg være ærlig å si, sier han til Nettavisen.

Pettersen forteller at han ikke akkurat har lagt seg i hardtrening for å kunne stå så lenge i den seige konkurransen, men at det til slutt handler mest om å «gidde» å stå der så lenge.

– Jeg øvde litt i fjor, men jeg kan ikke si at 90-grader er noe jeg driver mye med, sier han og fortsetter:

– Men etter at Johan tok rekorden i fjor, så var jeg også litt fascinert av det. Så da vi møttes på en fest etter at vi begge var ute av programmet i fjor, så satt jeg meg ned inntil veggen med et glass vin og prøvde. Da skjønte jeg at jeg er faktisk ikke dårlig.

Selv om Pettersen sitter langt lenger enn de andre deltakerne, kan han fortelle at kroppen ikke var helt kjørt da han til slutt reiste seg.

– Jeg fikk veldig vondt i ryggen. Det er teit å si, vet du: Sitter en time i 90-grader også får man bare vondt i ryggen. Men jeg satt jo og spente meg veldig i ryggen, så det var jo vondt.

Hadde bestemt seg

Pettersen kunne fint ha gitt seg i konkurransen etter at Njåtun kastet i håndkleet på rundt 48 minutter, men valgte likevel å sitte en time.

– Det er et fint rundt tall. Det er sånn «du møtes klokken tre, ikke ni minutter på tre». Så det måtte bli en time, forteller han og fortsetter:

– Men det er jo begrenset hvor gøy det er, og hvor lang tid man gidder å sitte der. Etter hvert så tenkte jeg at jeg skulle sitte en time, og sa til produksjonen at jeg gir meg på en time. Jeg hadde jo ikke klokke selv, men spurte om de ikke kunne si ifra ti sekunder igjen så kunne jeg gå opp da.

Kunne du sittet lenger?

– Med fare for å høre veldig overlegen og cocky ut: Ja, det kunne jeg.

Til tross for rekorden, kan ikke den tidligere langrennsløperen skryte på seg at han har sittet voldsomt mye i 90-grader i etterkant av programmet.

– Om 90-graderen hadde vært veldig gøy, så hadde jeg nok gjort det mer. Det er nok en grunn til at 90-graderen ikke er noen folkesport. Om du spør meg om jeg har sittet i 90-graderen etter i sommer, så er svaret nei, sier han med et smil.

Spilles inn i Norge

Den 13. sesongen av «Mesternes mester» ble i likheten med den forrige, spilt inn på Sørlandet.

Mens de tidligere sesongene har blitt spilt inn i varmere strøk, valgte produksjonen i fjor å legge innspillingen til Sørlandet, nærmere bestemt Arendal, grunnet reiserestriksjoner som følge av koronapandemien.

Denne sesongen ble spilt inn i Kristiansand og Lillesand i juni.

– Deltakerhuset ligger i Lillesand kommune, mens konkurransene spilles inn i Kristiansand, Lillesand og nærliggende områder, sa prosjektredaktør i NRK, Pia Basberg, i en pressemelding tidligere i år.

Ny programleder

Nytt av den 13. sesongen er at Aksel Lund Svindal (39) skal lede programmet. Han vant den forrige sesongen, og tar over stafettpinnen for Dag Erik Pedersen (62).

Det var en snau måned etter at Svindal kunne juble over seieren det ble kjent at Pedersen hadde valgt å tre til side som programleder. Han har ledet programmet helt siden starten i 2009.

Dagen etter Pedersens avskjed ble det kjent at Svindal hadde fått tilbudet om programlederjobben.

– Jeg er virkelig stolt og smigret over å bli spurt, sa den tidligere alpinisten i en pressemelding.

Videre fortalte han at han ikke hadde forventet det.

– Det var veldig overraskende, og neppe noe jeg ville ha tenkt på å gjøre hvis jeg ikke selv hadde vært med i «Mesternes mester denne sesongen». Jeg fikk oppleve på nært hold hvor utrolig profesjonell denne produksjonen er, og resultatet ble fantastisk bra. Så dette har jeg lyst til å fortsette å være en del av, sa Svindal.