Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.
Igjen er det duket for skoledebatt i Gudbrandsdalen. En debatt som handler om hvorvidt de yngste barna skal gå fire eller fem dager i uka på skolen. En debatt som handler om så mye mer enn skolestruktur.
Antall dager på skolen handler selvfølgelig aller mest om barns læring. Beskjeden fra den administrative ledelsen i Nord-Fron og rektorene er klar. De yngste elevene vil få bedre læringsutbytte hvis undervisningen går over fem dager.
Firedagers skole handler også om likestilling. En slik ordning er med å legitimere og forlenge kvinners deltidsarbeid, viser en rapport det uavhengige forskningsinstituttet NORCE har laget etter kartlegging i fire Agder-kommuner. Ordningen støtter opp under tradisjonelle normer og tradisjoner, som kjønnsrollemønster og deltidsarbeid, og gjør det ekstra vanskelig å velge fulltidsarbeid.
Kommuner som arbeider for økt heltidskultur, er nødt til å tilby nok skoledager slik at det faktisk er mulig å jobbe heltid. Manglende heltidsstillinger er spesielt et problem innenfor helse og omsorg, en sektor som i stor grad rekrutterer kvinner.
Hele Gudbrandsdalen trenger sårt flere kvinner i arbeidsfør alder. Kvinner som ser at det er mulig å gjøre karriere, være økonomisk uavhengige eller at det er mulig å klare seg som alenemor eller uten besteforeldre.
Kun tre prosent av 1. og 2.-klassingene i landet har fri en dag i uka. Foreldre som sender dem på skolen er ikke dårligere foreldre, og barna lider ingen nød.
Det er på høy tid å innføre femdagers skoleuke i alle kommuner. Både for barnas læring, for økt likestilling, for flere heltidsstillinger og for økt tilflytting og distriktsutvikling.
_1.jpg?chk=C66576)