Gå til sidens hovedinnhold

På tide å søke EU- medlemskap

Artikkelen er over 1 år gammel

leserinnlegg


Unge venstre sier tydelig ja til EU.

EU har de siste 70 årene sikret fred, menneskerettigheter og demokrati i Europa. For at vi skal løse morgendagens utfordringer, er vi helt avhengige av et sterkt og samlet Europa. Unge Venstre mener derfor at Norge bør søke norsk EU-medlemskap. Verden står overfor en rekke problemer, som flyktningkrisen, klimakrisen, populisme, og grunnleggende liberale verdier under press. Dette er utfordringer som ikke kjenner landegrenser, og som derfor krever internasjonale svar.

Norge er det utenforlandet som er mest integrert i EU. I 26 år har vi vært en del av EØS, noe som har gitt oss tilgang til EUs indre marked og mulighet til fri handel mellom EU landene. Norge er en mester på å ta til seg EU-regler. Siden 1994 har vi tatt imot og gjennomført nesten 7000 regler fra EU, uten at Norge har kunnet påvirket hvilke regler vi skal følge. EU- samarbeidet har påvirket norske innbyggernes hverdag i stor grad, og at vi velger å frivillig stå i gangen er udemokratisk. Derfor mener vi i Unge Venstre at det er på tide med et Norsk EU-medlemskap, slik at vi kan være med å bestemme hvilke lover og regler vi skal ha.

Norsk næringsliv er dessuten helt avhengig av internasjonalt samarbeid. Det europeiske markedet importerer rundt 80 % av alt som produseres i Norge. Dette forteller oss hvor viktig internasjonalt samarbeid er for Norge, og norske interesser.

Det er oljen som har gjort oss til det rike og selvstendige landet vi er i dag, men oljeeventyret kommer til å ta slutt. Hvis vi i fremtiden skal klare oss uten oljen, er vi helt avhengige av et EU-medlemskap, som kan sikre økonomisk trygghet også etter oljeeventyret.

Unge Venstre mener at Norge bør søke norsk EU- medlemskap. Vi er det mest integrerte utenforlandet i EU, og vi har tatt imot og gjennomført nesten 7000 regler uten at Norge har hatt noen innflytelse. Norge velger frivillig å stå på gangen, mens EU vedtar lover som påvirker norske innbyggernes hverdag. Skal vi sikre norske interesser i fremtiden og løse vår tids største kriser er vi helt avhengig av internasjonalt samarbeid.

– Vi står sterkere sammen, ja til Norsk EU-medlemskap!

Kajsa Kirkhus, Ringsaker, leder for Hamar og omegn Unge Venstre