En slik virusinfeksjon som nå rammer folk både i Kina og andre steder, virker skremmende. Vi får håpe at de snart har en vaksine klar.

Her i landet husker vi Spanskesyken fra omkring 1820, da millioner av mennesker døde. Så hadde vi Asiasyken i 1957, og Hongkong syken i 988. Jeg ble syk av begge, og følte meg skikkelig dårlig husker jeg. Omkring 2003 hadde vi «SARS». Svineinfluensaen i 2009 var også en pandemi.

I de senere år kom Ebola, en dødelig smittsom sykdom. Navnet har den fra en elv i Kongo. I 2014-15 døde 10 000 personer i Vest-Afrika av denne sykdommen. Coronaviruset som herjer nå hadde starten i desember 2019, og dyr kan også bli syke. Vi hørte også om fugleinfluensa som i mere sjeldne tilfeller kunne ramme mennesker. Den kom fra Hongkongs hønsebestander. Er også blitt kaldt hønsepest. Vadefugler har vært utsatt for slik smitte.

Det er to hovedtyper av influensaviruset, A og B. Det er bare A som lager pandemier. Mellom 5 og 10% av befolkningen i Norge blir smittet av influensavirus hvert år. Det er jo spesielt eldre dette er farlig for. Det viser seg at de kan ha et svakere immunsystem enn yngre personer.

Hva kan en gjøre for at eldre kan tåle infeksjoner like godt som yngre? Har pensjonister som tilbringer deler av vinteren i sola i sydligere land mindre forkjølelse og et bedre immunapparat enn oss nordboere tro? Skulle gjerne hatt en statistikk på det! Vi har heldigvis fått influensavaksine som virker for de fleste. I Norge har vi en vaksinasjonsdekning på 20%, det må vel hindre en del sykdom. Det er jo vintrene som er verst når det gjelder slike infeksjoner som forkjølelse og influensa. Så hva er de beste rådene for å holde oss friske vinteren igjennom? Har du et supermiddel foruten å passe på med god håndvask, så kom med det!
Anna Kathrine Kristiansen, Moelv