Gå til sidens hovedinnhold

Påska kan bli avgjørende for hvor bratt kneika blir hos oss

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

I 53 kommuner øker smitten. Regjeringen står klar med strengere tiltak formå begrense smitten. Regjeringen vet det er tungt for folk å få nok en beskjed om at livet begrenses. Derfor ventes det i det lengste med å innføre tiltak som rammer folk over hele landet.

For regjeringen er det viktig å få folket med seg. Statsminister Erna Solberg ber folket om å bli med på en siste kraftanstrengelse, i håp om at dette er den aller siste bratte bakken. Ifølge Solberg kan vi begynne å åpne opp i mai hvis vi klarer å holde smitten lav i mars og april.

Så sakte vaksineringen går, virker det i dag lite sannsynlig at vi kan håpe på store forbedringer i mai. Selvfølgelig teller det at alle gjør en innsats. Vi må ikke gi opp håpet, men nye nedturer gjør alt mye tyngre. Som Jonas Gahr Støre påpekte under orienteringen i Stortinget: «Vi har stadig fått høre at dette er siste bakketopp, at vi nå er på vei ned fra fjelltoppen, eller at vi snart skal ta hverdagen tilbake.» Det er risikabelt å gi for store forhåpninger om at dette en den siste kneika.

Bortsett fra noen lokale utbrudd, har Gudbrandsdalen vært skånet for massiv smittespredning. Vi må likevel være forberedt på at langt flere kan bli smittet også her. Lokalt kan vi stå overfor flere tunge motbakker.

Nå omdisponeres vaksiner fra kommuner med en stor andel eldre, til kommuner med flest innbyggere over 18 år. Tida det tar mellom første og andre dose forlenges. Det gir rom for å vaksinere flere tidligere. Likevel må regjeringen få langt flere vaksinedoser til landet. Det er nødvendig for at Solberg sine spådommer om gjenåpning i mai skal slå til.

Kommunene får mer ansvar for å bestemme hvilke tiltak som er nødvendige lokalt. Det er bra. Ulike krisenivåer krever ulike løsninger og tiltaksnivåer. Situasjonen i Oslo beskrives som farlig og alvorlig. Om tre uker kan innbyggere i hardt rammede kommuner komme hit. Påska kan bli avgjørende for hvor bratt kneika blir hos oss.