Gå til sidens hovedinnhold

Peer Gynt burde vært bare passe god...

Artikkelen er over 1 år gammel

gd mener Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.


Peer Gynt-stevnet har venner over alt, også i politikken. Arbeiderpartiets kulturpolitiker Anette Trettebergstuen mener det er trist og alvorlig at støtten til Peer Gynt-stemnet neste år kuttes med én million kroner. Trettebergstuen vil ha kulturministeren på banen for å finne mulige løsninger.

Tidligere har Trettebergstuens kollega Olemic Thommessen snakket om at det er viktig å arbeide for endringer som sikrer støtten til Peer Gynt. Han er ikke i tvil om at det er uheldig for festivalen at det forsvinner en million i statsstøtte i 2020. Det er dessuten åpenbar fare for at det statlige bidraget faller ytterligere senere år.

Trøbbelet som venter Peer Gynt-stevnet bør ikke overraske noen. Norsk kulturråd, som forvalter festivalstøtten på vegne av Regjeringen, har varslet slike endringer lenge. Peer Gynt-ledelsen har klokelig valgt å innrette seg etter disse signalene. Det paradoksale, er at kulturpolitikere har vært bekymret helt siden de første signalene om kutt kom, tilsynelatende uten at det utløser endringer.

Det haster å finne en løsning for et framtidig statlig engasjement

Fra Vinstra lover ledelsen av Peer Gynt AS at neste års kutt i statsstøtte ikke får konsekvenser for uteteateret på Gålå, som i år solgte 20000 billetter. Så vil den langsiktige effekten uansett være mindre ressurser til ny satsing og utvikling. Selv om det ikke rammer 2020-forestillingen, betyr det et mindre handlingsrom i arbeidet med senere forestillinger. Det haster derfor med å finne en løsning for et framtidig statlig engasjement.

Tone Hansen, rådsleder for Kulturrådet, forklarer at beslutningen om å redusere støtten til Peer Gynt-stemnet har bakgrunn i at festivalen går bra, og at det handler om å utligne mellom festivaler. Det er med andre ord viktig å gjøre det bare passe godt ...