Penger spart ett sted, betyr muligheter for å bruke penger også andre steder

Utrygt: Tre år i  utrygghet, evakuert på grunn av rasfare. Familen Haave/Løland må fortsatt vente.

Utrygt: Tre år i utrygghet, evakuert på grunn av rasfare. Familen Haave/Løland må fortsatt vente.

DEL

gd mener
Tre bosteder på tre år. Livet som evakuert fra et hjem i rasutsatt område trekker i langdrag. Ingen trekker i tvil at det er samfunnets ansvar å sørge for at familien Haave/Løland i Kvam får et bosted der de kan leve uten fare for å bli truffet av ras og steinsprang, men kverna maler likevel svært langsomt. For familien betyr dette forlengelse av uvissheten.

Familien kan gis tryggheten tilbake på måter. Huset de ikke har kunne bo i på tre år, kan sikres mot ras. Alternativet er riving, for så å sette opp et nytt hus på annet sted. Nord-Fron kommune går for den rimeligste løsningen, som er riving og nytt hus på ny tomt.

NVE går for dyreste alternativ, som er sikring. – Når det er mulig å sikre et område er det det vi gjør. Riving og flytting er et drastisk tiltak og som vi kun kan benytte i særlige tilfeller der det ikke er mulig å sikre. Derfor fikk de avslag, lyder beskjeden fra direktoratet (NVE), som henviser til at de har et regelverk å forholde seg til, og at folk må likebehandles.

For en familie som i tre år har vært uten et permanent hjem, burde ventetida for lengst være over. Og dersom et regelverk ikke gjør det mulig å velge rimeligste løsning der dette også oppleves som den tryggeste for de berørte, da er det noe galt med regelverket.

Samfunnet står framfor gedigne utfordringer med å sikre folk og eiendom mot både ras og flom. Det er faktisk slik at penger spart på ett sted, betyr muligheter for å bruke penger også på andre steder. Og både NVE og Nord-Fron kommune har bøkene fulle av tiltak som venter i påvente av både penger og planer. Dersom NVE ikke har muligheter for å gjøre slike hensiktsmessighetsvurderinger med hjemmel i dagens regelverk, må Regjeringen sørge for å gjøre nødvendige endringer.


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags