Gå til sidens hovedinnhold

Permittert? Da må du registrere din ledige arbeidskapasitet hos NAV

Artikkelen er over 1 år gammel

aktuelt Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.


«Jeg behøver da vel ikke registrere meg med CV og Jobbprofil på nav.no? Jeg er jo bare permittert!» Dette var et budskap jeg hørte forleden dag, og som jeg mener vi må snakke om nå. For jo – du skal faktisk registrere deg – med både CV og Jobbprofil når du søker dagpenger under permittering. Det er en del av den dugnadsinnsatsen vi ber deg om å være med på nå i denne krevende tiden.

For det er slik at selv om svært mange bransjer må permittere sine medarbeidere, er det også slik at mange bransjer mangler arbeidskraft. Landbruket er ett eksempel. I disse dager begynner våronna. Særlig i skogbruket og grøntbransjen har bøndene gjennom flere år opparbeidet seg en stab med godt kompetent utenlandsk arbeidskraft. Nå er det vanskelig å få tak i arbeidskraft fra for eksempel Latvia, Ukraina og Polen til å bistå bøndene med de mange arbeidsoppgavene som venter i våronna. I tillegg er bøndene svært spent på om de får kompetent arbeidshjelp i innhøstingsperiodene både i sommersesongen og til høsten. Eksempelvis melder Gartnerhallen om at grøntprodusentene i Innlandet mangler ca. 1000 personer nå – de har behov for 500 i sommersesongen og 2000 i innhøstingen. De store landbrukskommunene på Toten, i Solør og på Hedmarken har et betydelig behov for arbeidskraft nå.

Likeens med pleie- og omsorgssektoren; De melder om at det er behov for alt fra rengjøringspersonell til sykepleiere. Mange av de fast ansatte er hjemme – enten i karantene eller for å ta vare på barna. For å illustrere dette: Hamar kommune har ca 1750 hel- og deltidsansatte i pleie- og omsorgssektoren. Denne uken måtte 350 av dem være hjemme, enten på grunn av karantene, sykdom eller på grunn av omsorg for barn. Det utgjør en firedel av arbeidsstokken! Flere andre kommuner melder om liknende tilstander.

Det er derfor svært avgjørende nå at vi stiller vår arbeidskapasitet til disposisjon for viktige samfunnsoppgaver. Registrerer du deg i vår nye database arbeidsplassen.no – så gjør du din kompetanse tilgjengelig for arbeidsgiverne. Da deltar du aktivt i dugnaden – og da bidrar du til at vi sammen kommer oss igjennom denne utfordrende tiden.


Hans Petter Emilsen, konstituert direktør for NAV Innlandet