Gå til sidens hovedinnhold

Permittert eller arbeidsledig? Utnytt muligheten!

Artikkelen er over 1 år gammel

aktuelt Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Arbeidsledige og permitterte kan nå kombinere dagpenger med ulike opplæringstilbud. Utnytt muligheten til å skaffe deg faglig påfyll. Da vil du stå bedre rustet for morgendagens arbeidsliv.

Med erfaring fra tidligere kriser har regjeringen innført en rekke tiltak for å stimulere næringslivet og arbeidslivet. Ett av tiltakene er at permitterte og arbeidsledige skal kunne kombinere dagpenger med kompetanseheving. Denne muligheten vil vare ut 2020. Et viktig unntak er de som mottar støtte fra lånekassen. For disse er det vedtatt egne tiltak.

Er du permittert eller arbeidsledig anbefaler jeg at du raskt setter deg inn i hvilke muligheter som nå finnes.

Først av alt, arbeidslivet er i stadig endring. Dette krever at vi alle oppdaterer og skaffer oss ny kompetanse – korona eller ikke. Så hvorfor ikke gripe muligheten nå dersom du er permittert eller arbeidsledig? Da står du sterkere i konkurransen om jobbene. Du vil også stå bedre rustet og få flere muligheter når du kommer tilbake i arbeid. Det fine er at opplæringen kan gjennomføres fra din egen stue og kombineres med jobb om situasjonen din skulle endre seg. Som hovedregel er tilbudene ved offentlige studiesteder gratis.

Det finnes nettstudier på ulike utdanningsnivå. Mange av disse har kontinuerlig opptak og oppstart. Det betyr at du kan søke opptak når som helst, og starte utdanningen når det passer deg. Det tilbys også fleksible åpne nettkurs som er gratis og tilgjengelige for alle. Disse kursene har ingen formelle opptakskrav.

Flere universiteter og høgskoler har som en følge av koronasituasjonen fått midler fra myndighetene for å kunne tilby gratis nettbasert utdanning for permitterte og arbeidsledige. Informasjon om søknad og frister finner du på skolenes hjemmesider. Her finner du svært mange og relevante kurs for morgendagens arbeidsliv. Varigheten på kursene varierer fra én dag til uker og måneder. For mange av tilbudene er det «førstemann til mølla» og noen er allerede fulltegnet. Det utvikles stadig nye kurstilbud, så følg med!

For å støtte de bransjene som er hardt rammet av det pågående utbruddet av koronavirus er det etablert korte og relevante utdanningstilbud. Disse tilbys gjennom åtte bransjeprogram i form av kurs og videreutdanningsmoduler. Alt foregår via nett. Programmene finnes innen reiseliv, frisør, detalj- og faghandelen, industri- og byggenæringen, anleggsbransjen, mat og drikke, elektro-, automasjon-, fornybar- og kraftnæringen, kommunal helse- og omsorgssektor. Har du bakgrunn fra, eller jobber i en av disse bransjene, anbefaler jeg at du tar en titt på disse programmene.

Det er også mange muligheter for å skaffe seg god og formell kompetanse gjennom videregående opplæring.

Du kan ta kurs som fører til bestått teoridel for fagbrev. Kanskje spesielt nyttig for deg som er ung og har et langt arbeidsliv foran deg. Da kommer du nærmere en formell utdanning som du kan ha nytte av i mange år fremover. Jeg minner også om muligheten til å gå opp som privatist i enkeltfag på videregående skole. Da kan du få fullført studiekompetanse eller forbedre karakterene med tanke på høyere utdanning.

Har du vært i arbeidslivet en stund og jobbet innenfor et yrke i flere år kan du melde deg opp som praksiskandidat. Det betyr at du kan gå opp til en teorieksamen og en fag- eller svenneprøve og få fagbrev basert på kompetansen du har skaffet deg gjennom flere års praksis i yrket.

det er en rekke muligheter som ligger der. Nå kan disse kombineres med at du fortsatt mottar dagpenger og er aktiv arbeidssøker. Ikke vent! Grip muligheten – nå!

Jan Tore Stø, avdelingsdirektør, NAV Lillehammer-Gausdal