Pilgrimage for Human Rights – MENNESKERETTIGHETSBRUDD OG FORSONING

I sommer vil Seyran Ateş, tysk jurist og muslimsk feminist, vandre Pilegrimsleden fra Oslo til Trondheim og Olavsfest. Ates går for å finne fred, for å dele håp og tro på en bedre verden, og for å rette søkelyset mot pågående brudd på grunnleggende menneskerettigheter.

Gjennom sin pilegrimsvandring vil Seyran Ateş sette søkelys på tema som likestilling og likeverd, demokrati og ytringsfrihet. Vandringen har fått navnet "Pilgrimage for Human Rights" og gjennomføres i samarbeid med Nasjonalt pilegrimssenter.


6. juli inviterer Nansen Fredssenter og Pilegrimssenter Dale-Gudbrand til et møte med Seyran, filmvisning og en samtale om menneskerettighetsbrudd og forsoning på Nansen Fredssenter på Lillehammer.

Program:
- Velkommen ved Norunn Grande, daglig leder ved Nansen Fredssenter
- Visning av den norske dokumentarfilmen Seyran Ates: Sex, Revolusjon og Islam (2021) regi Nefise Özkal Lorentzen. Varighet: 80 min.
- Samtale mellom Seyran Ateş og Anita Rapp-Ødegaard fra Nansen Fredssenter, etterfulgt av dialog der alle som ønsker det inviteres inn i samtalen på likefot. Her er det rom for å stille spørsmål, samt dele et mangfold av perspektiver og meninger.
- Servering av forfriskninger i hallen foran møtesalen.

Arrangementet er gratis og åpent for alle. Det vil i hovedsak foregå på engelsk.

Arrangementet er støttet av Stiftelsen Fritt Ord.

Om Seyran Ateş:
• Seyran Ateş er en tysk jurist og muslimsk feminist. Som barn flyktet hun med sin familie fra Tyrkia til Tyskland. Som ungdom opplevde hun å være annerledes, og som voksen har hun krysset grenser og stått opp mot urett, undertrykkelse og diskriminering.
• I 2017 åpnet hun Ibn Ruschd-Goethe Moskeen i Berlin. En moske som er åpen for kvinner og menn, homofile, lesbiske og transpersoner, muslimer og kristne.
• Seyran utfordrer konvensjonelle ideer i islamsk undervisning, og lever i dag et liv med sjikanering og trusler, drapsforsøk og politibeskyttelse. Men også livsglede, takknemlighet og pågangsmot. Og ikke minst; en uredd og utrettelig kamp for menneskerettigheter.
• I sommer kommer Seyran Ateş til Norge for å gå Pilegrimsleden fra Oslo til Trondheim. Målet med vandringen er å fremme dialog og forståelse.