Pinlig av fylkesopplæringssjefen

Skolefolk i Lillehammer reagerer på at Unge Venstre ikke fikk drive den valgkampen de ville på Gausdal videregående skole.

Skolefolk i Lillehammer reagerer på at Unge Venstre ikke fikk drive den valgkampen de ville på Gausdal videregående skole. Foto:

Av
DEL

leserinnlegg


Sist uke nektet Inge Myklebust, fylkesopplæringssjef i Oppland, ungdomspolitikere fra Venstre å drive politisk valgkamp. Det skjedde under en valgdebatt ved Gausdal videregående skole. Myklebust hevdet at det de drev med var reklame, noe som er forbudt ifølge Opplæringsloven. Enden på visa var at statsråd Jan Tore Sanner måtte gripe inn i saken og i praksis instruere fylkesopplæringssjefen til å endre på vedtaket. Statsråden forsto selvsagt at dette ikke var reklame, men en politisk ytring.

Venstres måte å presentere saken på stiller vi oss ikke bak. Men det er ikke poenget her. Ytringer, om de er politiske eller ikke, har et særskilt vern i Grunnlovens paragraf 100. Alle ytringer er i utgangspunktet lovlige og heldigvis har vi ikke noe meningspoliti i Norge. Heller ikke i den videregående skolen i Oppland. Men dette forsto altså ikke Myklebust. Faktisk uttalte han i GD, etter at han måtte gjøre om på beslutningen, at det hadde vært en vanskelig sak. Vi andre som satt og så på dette fra sidelinjen, forsto selvfølgelig at han hadde tråkket feil og at dette var en enkel sak å vurdere.

Hele saken var en særs pinlig opplevelse. Særlig når vi vet at skolen har som en av sine primære oppgaver å utvikle et demokratisk sinnelag hos elevene. En bærebjelke i dette er ytringsfriheten, at man fritt kunne uttale seg om det man vil, og delta i et ordskifte i det offentlige rom.

Det er ikke første gang vår fylkesopplæringssjef tråkker feil. I 2018 stanset Myklebust et forsøk fra tidligere rektor Torbjørn Ljones på å innføre en begrensning i bruk av russebekledning i skoletiden. Da var begrunnelsen at skolen ikke hadde hjemmel i Opplæringsloven. Et par uker senere avklarte kunnskapsdepartementet at dette var feil. Rektor fikk også støtte av en juridisk betenking gjennomført av advokaten til Norsk Lektorlag. Myklebust valgte allikevel å stå fast på sin beslutning. Og den øverste administrative og politiske ledelsen lot han få lov.

Disse eksemplene kan tyde på at i opplæringsavdelingen i Oppland fylkeskommune gjør man som man vil, og bruker jusen etter eget forgodtbefinnende. Hvor lenge skal dette få pågå?

Herman Schultz, Børge Toft, Øyvind Trøen, Ulf Holberg, Martin Farstad Jenssen,

lektorer og ansatte ved Lillehammer videregående skole


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags