Pinlig behandling av en 94-åring

OMSORG: Karl Johan Hvattum vil fortsatt bo hos datter Grethe, men trenger korttidsplass mens dette gjøres mulig.Foto: Torbjørn Olsen

OMSORG: Karl Johan Hvattum vil fortsatt bo hos datter Grethe, men trenger korttidsplass mens dette gjøres mulig.Foto: Torbjørn Olsen

DEL

LederDette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.
I Ringebu
forsøker ei datter å få kommunen til å gi hennes 94 år gamle far tak over hodet i fire uker. I dag bor han i egen leilighet hos dattera. Det skal han også kunne gjøre i fortsettelsen, men det må gjøres noe med et nedslitt og vanskelig tilgjengelig bad.

Denne saken handler ikke bare om Karl Johan og Grethe Hvattum. Det dreier seg like mye om hvordan kommunal omsorg også skal gi alle som har mulighet til å ta hånd om sine egne en større trygghet.

Ringebu står i samme knipe som kommuner flest. Omsorgsoppgavene vokser, samtidig som ressursene ikke strekker til. Så sent som under budsjettdebatten sist høst, var de hjemmeboende eldre et diskusjonstema. Da handlet det om kutt i aktivitetstilbud, og om å mobilisere frivillige til et større engasjement.

Vi må gjerne arbeide for et større frivillig engasjement. Den offentlige omsorgen er sterkt presset, og dette presset kommer til å øke. Men dersom den kommunale omsorgen ikke oppleves som en solid grunnplanke, vil det også bli vanskeligere å mobilisere andre. Det gjelder også tyngre deler av omsorgstilbudet enn de omtalte dagaktivitetene.

Knapt noe avlaster kommunal omsorg slik hjelpetrengendes egen familie kan gjøre. Å ikke gi Karl Johan Hvattum (94) nødvendig tak over hodet de ukene det tar å sette i stand et bad som gjør at han fortsatt kan bo hjemme, framstår som ubegripelig. Å begrunne et avslag med at dette ikke faller inn under kriteriene for tildeling av plass, kan knapt kalles for annet enn byråkratisk irrasjonelt. Det etterlater inntrykk av en omsorgstjeneste som ikke vet verken 94-åringens eller kommunens beste, og det er pinlig dersom en slik klagesak skal måtte ende opp hos Statsforvalteren for endelig avgjørelse.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags