Gå til sidens hovedinnhold

Planet eller profitt?

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.


Skal internasjonale investorer stanse miljølovgivning med trusler om milliardsøksmål? Skal internasjonale avtaler forhandles fram i hemmelighet, og fremme internasjonal handel på bekostning av bærekraftig utvikling?

Vi går inn et stortingsvalg samtidig som FNs klimapanel advarer om «Kode Rød» for planeten. Å oppnå målsettingene for internasjonale avtaler som Parisavtalen er likevel langt unna. Dessverre er det et hinder som dukker opp uansett hvem som danner regjering til høsten: Internasjonale handels- og investeringsavtaler hindrer verden i å føre en tvingende nødvendig miljøpolitikk.

Hvis vi skal avverge en global klimakatastrofe, må den nye regjeringen sørge for at vi trekker oss fra investeringsavtaler som gir multinasjonale selskap rett til å saksøke land i private særdomstoler, og til å kreve gigantsummer som erstatning for begrensninger de påføres av miljøpolitikk og klimatiltak. Vi må si nei til handelsavtaler som f.eks. gir Brasils president grønt lys for å fortsette å brenne ned regnskogen.

En ny norsk regjering må sørge for at vi går i bresjen for en grunnleggende endring av dagens dypt urettferdige og miljøskadelige handelssystem. Internasjonale avtaler må sette våre barn og barnebarns overlevelse på planeten foran storselskapenes profitt.

Solveig Heim, Attac, Lillehammer