Gå til sidens hovedinnhold

Planlagt IKT-svikt rammer: Varselropet fra norddalen må lyttes til, ikke ignoreres

Artikkelen er over 1 år gammel

GD MENER Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.


IKT-medarbeidere i våre seks norddalskommuner roper et varsku. Innlandet fylkeskommune står i fare for å svikte egne ambisjoner om å inkludere alle deler av fylket i et nødvendig skoletilbud.

I videregående skole har avdelingen på Otta mistet en linje i IKT-utdanning. Slike tilbud finnes ved en rekke andre skolesteder, men langt fra Otta. Så langt unna at ungdom med behov for læreplasser, uteblir fra offentlig og privat sektor i norddalen.

Utviklingen er selvsagt alvorlig. Både for kommuner og næringsliv som årlig er avhengig av tilgang på ung, kompetent arbeidskraft. Enten i eksisterende arbeidsmiljøer, eller som bidrag til utvikling av nye arbeidsplasser.

Det er ikke vanskelig å finne uttalelser og programerklæringer fra politikere, med Even A.Hagen i spissen, og fra politiske partier. Hele fylket skal tas i bruk, sies det. Fylkeskommunen skal være til stede for alle regioner og regionalt næringsliv.

Varselropet fra norddalen må lyttes til, ikke ignoreres

Den administrative skoleledelsen holder til i Hamar. Avstanden til norddalen bør ikke være til hinder for at skolesjef og folkevalgte ved første anledning revurderer endringen på Otta. Det er selvsagt mange behov som skal forsøkes innfridd. IKT-utdanningen er av det håndfaste slaget som bør tas inn igjen i utdanningsprogrammet på Otta.

De siste ukers unntakstilstand har gitt mange nyttige erfaringer og aha-opplevelser. Kompetent arbeidskraft som lokalt og regionalt kan bistå i alt som har med digitalisering å gjøre, vil være nøkkelpersonell i framtida.

Innlandet fylkeskommune har med rette ambisjoner på vegne av fylkets utkanter. Det er et riktig og viktig signal. Varselropet fra norddalen må derfor lyttes til, ikke ignoreres. På neste ukes fylkesting bør Hagen gjerne gi et styringssignal.

En negativ spiral som politikerne i Innlandet ikke bør støtte opp under

Frykter at IT-utdanning blir lagt ned i Gudbrandsdalen: – Det er langt til Lillehammer, mener IT-lærlingene Jens (19) og Tom Stian (19)