Gå til sidens hovedinnhold

Plass til både norsk flagg og FNs bærekraftsmål

Artikkelen er over 1 år gammel

Leserinnlegg Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.


Noen kritiserer politikere som går med nålen som symboliserer FNs bærekraftsmål. De hevder at vi står i en nasjonal krise, og etterlyser det norske flagget. Det er bra å være glad i Norge. Det vi ikke trenger, og som vi bør ta sterk avstand fra, er en form for nasjonalisme der vi er oss selv nok. Vi har plass for både det norske flagget og bærekraft-nål.

Når krisen rammer, føler vi naturlig et behov for den tryggheten som fellesskap gir. Men vi må være på vakt mot en nasjonalisme som går ut på å være seg selv nok. Den måten å tenke på skaper avstand framfor fellesskap. Vi trenger nettopp fellesskap for å skape flere arbeidsplasser, bedre kapasiteten i helsevesenet og styrke beredskapen.

De som betegner covid-19-pandemien som en nasjonal krise, overser behovet for internasjonalt samarbeid. Uten internasjonalt samarbeid ville forskning på vaksiner og behandling mot Covid-19 tatt mye lenger tid. Hvis Norge skal ha nytte av internasjonalt samarbeid, må vi også være villige til å bidra. FNs bærekraftsmål er sentralt i det internasjonale samarbeidet hvor Norge hører hjemme.

Å se nødvendigheten av internasjonalt samarbeid utelukker ikke nasjonale tiltak. Det er ingen som betviler behovet for krisepakkene Stortinget har vedtatt for å få Norge gjennom krisen, eller at det må komme flere. SV jobber for at krisepakkene skal treffe slik at våre felles midler går til formålet: å sikre alle en inntekt å leve av og at bedrifter overlever krisen. Vårt standpunkt er dessuten at krisepakkene skal bidra minst mulig til klimakrisen og mest mulig til en grønn framtid.

Det er mulig å føle både stolthet og tilhørighet til Norge og fellesskap på tvers av landegrenser. La oss ikke sette FNs bærekraftsmål og det norske flagget opp mot hverandre, men gi rom for begge deler.

Kaia Paulsen, leder, Lillehammer SV