Eksperter slår alarm om nettkriminalitet

Norsk senter for informasjonssikkerhet mener mer åpenhet og samarbeid må til for å bekjempe nettkriminalitet og etterlyser også større ressurser i politiet.

Norsk senter for informasjonssikkerhet mener mer åpenhet og samarbeid må til for å bekjempe nettkriminalitet og etterlyser også større ressurser i politiet. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Nettkriminaliteten er blitt den tredje vanligste formen for kriminalitet. Politiet er dårlig rustet til å ta seg av problemet.

DEL

Nettkrim er den tredje vanligste typen kriminalitet i Norge. Enkeltpersoner, bedrifter og det offentlige rammes. Årlige tap ligger på rundt 19 milliarder kroner.

I rapporten «Trusler og trender 2016» trekker Norsk senter for informasjonssikkerhet (NorSIS) fram hovedutfordringene ved dagens nettbruk.

Analysen gir grunn til bekymring

– Nettkriminaliteten er blitt den tredje vanligste formen for kriminalitet, likevel ser vi at politiet er dårlig rustet til å ta av seg av problemet, sier administrerende direktør Roger Johnsen i NorSIS, som peker på at politiet svært ofte henlegger slike saker.

– Undersøkelser viser at folks tillit til politiet i slike saker er lav, og at bare 13 prosent av dem som rammes av nettbasert kriminalitet anmelder forholdet, sier han.

Identitetstyveri

Spesielt urovekkende er framveksten av nettsvindel og ID-tyveri, mener Johnsen.

Rundt 150.000 nordmenn har opplevd ID-svindel i løpet av de to siste årene, forteller han.

– Det er snakk om alvorlig misbruk, og mange opplever å gå i langvarig frykt for hva ID-en deres vil bli brukt til.

Norge på femte plass

NorSIS peker på at digitaliseringen i Norge går svært raskt.

– Norge er nå det femte mest digitaliserte landet i verden. I 2014 var 95 prosent av norske husholdninger på nett, mens snittet i Europa lå på 73,5 prosent. I løpet av 2016 tror vi at grensen mellom internett og den fysiske verden for alvor viskes ut, med stadig flere smarte maskiner og roboter. Med det følger store sikkerhetsutfordringer, understreker Johnsen.

Kriminelle utvikler stadig mer sofistikerte metoder.

– Etter hvert som antivirus og sikrere datasystemer har gjort hacking vanskeligere, har de kriminelle tilpasset sin taktikk. Statistikken viser at samtidig som skadene som oppstår etter virusangrep går ned, øker andelen som har lidd økonomisk tap som følge av falske nettsider og falsk informasjon.

Ikke bare de naive

Johnsen sier det slett ikke bare er naive personer som går i nettfeller.

– Metodene som brukes er svært sofistikerte. Man ser at svindlere, f.eks. gjennom nettdating, bruker lang tid på å bygge opp tillit.

– Vi har også «direktør-svindel», det vil si at den kriminelle utgir seg for å være direktør i et selskap og ber om overføring av penger til økonomiavdelingen i samme selskap. Flere hundre millioner kroner er blitt overført gjennom slik type svindel, sier Johnsen.

NorSIS mener åpenhet er en av metodene for å komme nettkriminalitet til livs.

– Våre anbefalinger går ut på bredere samarbeid og større åpenhet mellom offentlig og privat sektor. Politiet må dessuten styrke sin satsing. I dag er det bare Oslopolitiet og Kripos som har bygd opp god kompetanse, fastslår Johnsen.

Statssekretær Gjermund Hagesæter (Frp) i Justis- og beredskapsdepartementet (Frp) medgir at politiet er for dårlig rustet i dag.

– Vi har gjort mye for å styrke politidistriktene og har utarbeidet en strategi for å bekjempe IKT-kriminalitet. Vi har tro på politireformen, som blant annet vil skape større kompetansemiljøer, sier Hagesæter, som mener rapporten er svært viktig.

– Både bedrifter og enkeltbrukere må bli mer bevisste på farene, sier han.

Artikkeltags