– Våre operative patruljer er bevæpnet, og politiet har vært i kontakt med alle moskeene i Innlandet. Det er ikke et økt trusselbilde i Innlandet, men politiet er i beredskap, sier operasjonsleder Sissel Svarstad ved Politiet i Innlandet.

Lørdag ettermiddag ble en ung nordmann pågrepet etter en skyteepisode i moskeen Al-Noor Islamic Centre i Bærum. Senere ble det funnet en død kvinne i boligen hvor mannen har hatt tilhold. Hun hadde en familiær relasjon til mannen.

Mannen er siktet for både drap og drapsforsøk.

Politidirektoratet har bedt alle politidistrikt iverksette forebyggende tiltak i forbindelse med feiringen av den muslimske høytiden eid etter skyteepisoden i moskeen Al-Noor Islamic Center i Bærum lørdag.

– Vi står over et forsøk på en terrorhandling, opplyser politiet i en pressekonferanse søndag ettermiddag.

– Kartleggingen har vist at gjerningspersonen har høyreekstreme holdninger. Han har uttrykt holdninger til støtte for Quisling, og har innvandringskritiske holdninger, sier fungerende enhetsleder ved Oslo politidistrikt Rune Skjold.

– Vi etterforsker det som et forsøk på en terrorhandling.

Politiet bekrefter at det ble avfyrt flere skudd ved moskeen, og de har funnet våpen på stedet.

– Vi vil gjøre et nytt forsøk på avhøre siktede senere i dag. Han vil mest sannsynlig bli fremstilt for varetektsfengsling i Oslo tingrett klokken 13 i morgen, sier politiadvokat Pål Fredrik Hjort Kraby.

– Vi ønsker også at siktede skal bli vurdert av sakkyndige, og vi avventer utfallet av dette. Det vil bli gjort etter fengslingen, sier han videre.

Justis- og innvandringsminister Jøran Kallmyr (Frp) trekker fram hvor viktig det er at alle skal få lov å ha sin religion i Norge.

– Vi fordømmer angrepet på moskeen i Bærum lørdag på det sterkeste. Politiet gjør nå alt det kan for at muslimer trygt skal få feire eid i ro og fred søndag, sier Kallmyr i en pressemelding.

Islamsk Råd Norge skriver også i en pressemelding natt til søndag at de på det sterkeste fordømmer skyteepisoden i moskeen Al-Noor Islamic Center i Bærum.

– Folk innad i det muslimske miljøet er selvfølgelig berørt. Det er ingen tvil om at dette setter mange i en sjokktilstand, sier styreleder Abdirahman Diriye i Islamsk Råd Norge til NTB.