Gå til sidens hovedinnhold

Politikerne lovet avis i alle postkasser, men hva skjer nå?

kommentar Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.


Stortingspolitikerne har bestemt at posten heretter skal kjøres kun annenhver dag, noe som betyr at vi får post i postkassa to dager den ene uka og tre dager uken etter.

Med tanke på digitaliseringa som har skjedd og skjer, og hvor lite post Posten har å kjøre ut sammenlignet med før, er det både dyrt og miljømessig uheldig å kjøre ut post daglig. Så kan en sjølsagt diskutere hvorvidt det rette tidspunktet er nå, eller om det hadde vært fornuftig å vente et år eller tre til.

Vi i avisbransjen ble umiddelbart bekymret da politikerne vedtok postendringa. Mange av våre abonnenter får jo papiravisa si med Posten. Det var derfor en lettelse da de samme politikerne bestemte at avisene fortsatt skal kjøres hver dag i minst to år til.

Nå blir det kanskje ikke slik likevel. De siste ukene har vi fått beskjeder og kontrabeskjeder. Såpass usikkert er det hele at jeg som ansvarlig redaktør i GD per i dag, noen dager før endringa skjer, ikke tør å si noe sikkert.

Jeg kan derfor ikke love at alle abonnenter får dagsfersk papiravis fra og med 7. juli. Slik det ser ut nå, vil 132 abonnenter rammes. Kan hende blir det flere, kan hende blir det færre. Det har dessverre vist seg umulig å få et klart svar.

Det jeg vet, er at både vi og en samlet avisbransje jobber for at Posten skal kjøre ut avisene til alle hver dag, slik som før, og slik som politikerne har sagt.

Jeg vet også at Posten den siste uka har måttet imøtekomme krav som gjør at situasjonen nå i det minste ser bedre ut enn for bare en uke siden. Da var det egentlig 369 GD-abonnenter som ikke skulle få avisa si.

Etter hvert vil nok ikke papiravisa komme hver dag, den heller. Men at det er Posten som skal bestemme utgivelsesfrekvensen på norske aviser, det er verken vi eller politikerne enige i.

Fredag morgen snakket jeg med en hyggelig kar i Posten på Lillehammer, og han fortalte at revisjonen og det som nå skjer er krevende også for dem. Det tror jeg på. Og vi var begge skjønt enige om at avisa bør fram. Derfor, og fordi jeg vet hvor mange som jobber for å løse denne knipa rundt om i landet, har jeg tro på at det meste etter hvert vil bli som vanlig.

Men nå i sommer kan det nok bli litt kaos og dager uten avis. Jeg ber derfor om litt tålmodighet mens vi jobber med å løse dette.