Slutt på norsk redningsinnsats i Middelhavet

176 personer, de fleste fra Eritrea og Komorene, blir her reddet fra en synkeferdig fiskebåt og over i redningsbåter fra det norske forsyningsskipet Siem Pilot. Siden 2015 har skipet reddet nærmere 35.000 mennesker fra å drukne i Middelhavet. Foto: Kripos / NTB scanpix

176 personer, de fleste fra Eritrea og Komorene, blir her reddet fra en synkeferdig fiskebåt og over i redningsbåter fra det norske forsyningsskipet Siem Pilot. Siden 2015 har skipet reddet nærmere 35.000 mennesker fra å drukne i Middelhavet. Foto: Kripos / NTB scanpix Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Siden 2015 er titusenvis av mennesker reddet av norske skip i Middelhavet. Nå er det slutt. 

DEL

– Vi har fått beskjed via Politidirektoratet om at operasjonen avvikles, opplyser kommunikasjonssjef Ida Dahl Nilssen i Kripos til Sysla.

Siden 2015 har Norge bidratt med til sammen tre skip til EUs grensebyrå Frontex og flyktningoperasjonen Triton i Middelhavet.

Frontex har bedt Norge om å videreføre engasjementet, som så langt har kostet drøyt 132 millioner kroner.

Men et forslag fra SV, Ap og Sp om å forlenge det norske bidraget ble mandag nedstemt i Stortinget. Regjeringen har heller ikke satt av midler til operasjonen i neste års statsbudsjett.

Det første skipet som ble sendt nedover, var forsyningsskipet Siem Pilot. Da skipet i sommer ble avløst av skipet Olympic Commander, hadde mannskapet på Siem Pilot reddet nesten 35.000 mennesker fra å drukne i Middelhavet.

Så langt i år har 163.087 flyktninger og migranter kommet sjøveien til Europa, viser ferske tall fra FNs flyktningkommissær (UNHCR). Minst 3.000 har mistet livet eller er savnet på veien.

Artikkeltags