Høyre bryter samarbeidet med Ap

Varaordfører Hanne Alstrup Velure og ordfører Steinar Tronhus er ikke lenger på samme lag

Varaordfører Hanne Alstrup Velure og ordfører Steinar Tronhus er ikke lenger på samme lag Foto:

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Lesja Høyre bryter nå samarbeidet med Arbeiderpartiet og blir opposisjonsparti. Årsaken er Aps «fullstendige mangel» på samarbeidsvilje. Høyre tar også avstand fra den måten Lesja kommune styres på.

DEL

I praksis betyr det at varaordfører Hanne Alstrup Velure heretter blir opposisjonspolitiker og at Ap og ordfører Steinar Tronhus ikke lenger har flertall i kommunestyret.

-Vår støtte til Lesja Ap etter valget i 2011, er i ettertid blitt møtt med fullstendig mangel på samarbeidsvilje, skriver partiets styre etter at de torsdag sist uke vedtok å bryte avtalen og fristille seg fra Ap.

Svært skuffet

Styret er «svært skuffet» over hvordan støtten til Ap etter valget i 2011 senere er blitt møtt med «fullstendig mangel på samarbeidsvilje og respekt for den avtalen som var gjort i fjor og som ga Lesja Ap ordførervervet».

Valget i 2011 resulterte i et maktskifte i Lesja. Sp tapte oppslutning, Ap og Høyre gikk betydelig fram, slo seg sammen med en forpliktende avtale og overtok flertallet med Steinar Tronhus som ordfører og Hanne Alstrup Velure som varaordfører. Samarbeidet skulle skje på tre områder: Posisjoner, politiske saker og generelle, interne kjøreregler.

Men avtalen har tydeligvis ikke fungert slik som Høyre har forutsatt. I juni var det et møte mellom partiene der det ble drøftet hvordan avtalen skulle etterleves. Tre måneder senere har altså Høyre fått nok.

Tar avstand

- Lesja Høyre tar til etterretning at Lesja Ap ikkje viser, eller på noe tidspunkt har vist, vilje til å etterleve avtalen på særs sentrale punkt. Vi viser for øvrig til at Lesja kommune styres på et vis som Lesja Høyre tar avstand frå, skriver styret.

Etter en samlet vurdering har de derfor konkludert med at partiet framover vil fristille seg fra samarbeidsavtalen og «gå tilbake i opposisjon».

Men styret forlanger at alle partiets politikere, som har posisjoner i kommunepolitikken, fortsatt får full tilgang til all informasjon innenfor de saksområdene og funksjonene som de har ansvaret for, slik at de fortsatt kan ivareta sine verv.

Sp tilbake - Ap fram

Valget i 2011 resulterte i at Sp gikk tilbake fra 53,7 prosent til 36,9 (- 17), Ap gikk fram frå 28,2 til 42,1 (+ 13,9). Sp tapte tre representanter i kommunestyret og Ap vant tre. Høyre gikk også fram 5,6 prosentpoeng og økte fra to til tre representanter i kommunestyret. Et samarbeid mellom Ap og Høyre ga dermed ordførerskifte.

Når Høyre nå blir opposisjonsparti, betyr det at opposisjonen får 12 av 21 representanter i kommunestyret.

Artikkeltags