Klimanyheter fra Arbeiderpartiet

Artikkelen er over 11 år gammel

NY KURS: Klimapolitikk blir en av hovedsakene på Arbeiderpartiets landsmøte som starter i Oslo i dag. Statsminister og partileder Jens Stoltenberg varsler nyheter i sin åpningstale.

DEL

Men Stoltenberg vil foreløpig ikke si om noe om Arbeiderpartiet kan komme til å vedta nye konkrete mål for utslippsreduksjoner, slik flere andre partier har gjort.

Arbeiderpartiet har invitert Kofi Annan og Gro Harlem Brundtland til landsmøtet, som en markering av at det er 20 år siden Brundtland la fram miljørapporten om bærekraftig utvikling.

Annan kommer

Med miljøspørsmål så høyt på dagsordenen og med FNs tidligere generalsekretær ringside, kan fallhøyden bli stor dersom de 300 Ap-delegatene ikke vedtar nye og ambisiøse mål for norsk klimapolitikk.

- Arbeiderpartiet er nødt til å vedta et konkret mål for utslippsreduksjoner fram til 2020. Alle andre partier enn Ap og Frp har vedtatt et slikt mål, sier leder Bård Lahn i Natur og Ungdom.

Han mener Arbeiderpartiet må vedta klimakutt på minst 30 prosent, helst 50 prosent, fram til 2020.

Ved siden av debatten om kriminalisering av sexkjøp, seiler klimapolitikk opp som ett av de største stridsspørsmålene på Ap-landsmøtet. AUF vil legge fram en tipunktsliste for klimakutt på landsmøtet, en liste LO neppe kommer til å være 100 prosent enig i.

Avviser klimakritikk

Jens Stoltenberg er oppgitt over kritikken fra opposisjonen som mener regjeringens klimamelding kommer for sent og at forsinkelsen bidrar til å svekke Norges rolle som pådriver for en mer ambisiøs klimapolitikk.

- Vi har allerede forpliktet oss til konkrete mål for klimakutt gjennom Kyoto-avtalen fram til 2012. Norsk miljøpolitikk stopper ikke opp dersom klimameldingen blir behandlet av Stortinget høsten 2007 i stedet for våren 2007, sier Stoltenberg.

Han mener det er viktig å snakke om konkrete miljøtiltak, ikke bare tallfeste mål for utslippsreduksjoner.

- Det er vi i Natur og Ungdom helt enige i. Men det haster å få på plass nye mål for klimakutt fordi en ny internasjonal klimaavtale er i ferd med å forhandles fram. Men konkrete tiltak er også viktig. Det kan Arbeiderpartiet ikke minst vise ved å slå fast at gasskraftverket på Kårstø skal ha CO2-rensing fra første dag, sier NU-leder Bård Lahn. (NTB)

Artikkeltags