Gå til sidens hovedinnhold

Torill Kristiansen mener KrF bør støtte et mistillitsforslag mot Listhaug

Artikkelen er over 3 år gammel

Fylkesleder i Oppland KrF, Toril Kristiansen, sier til NRK at Listhaug-begeret har rent over. Oppland Venstre slår seg til ro med Listhaugs beklagelse.

– Jeg lurer på om hun egentlig har tyngde nok og visdom nok til å ha en så viktig posisjon som å være statsråd for et justisdepartement. Jeg forventer mye mer av en statsråd enn jeg opplever at hun kan fylle opp, sier Kristiansen til NRK.

– En statsråd skal være mye mer samlende i måten å lede departementet på, og å være en lederfigur i samfunnet, fortsetter hun.

Hun får støtte fra gruppeleder i Oslo KrF, Eirik Lunde.

Han stiller ikke til intervju hos NRK, men i et innlegg på Facebook  skriver han blant annet:« Listhaug gjennom en rekke splittende ord og gjerninger har revet ned den tilliten som er nødvendig for å utføre jobben som landets justisminister».

«Trist at landets justisminister tar så mye oppmerksomhet»

Geir Bekkevold i KrF mener det ville gitt regjeringen arbeidsro, dersom Sylvi Listhaug trekker seg som justisminister.

– Hvis Sylvi Listhaug ønsker sin egen regjering alt godt, så kunne hun kanskje gått til landets statsminister og sagt at hun trekker seg, skriver Bekkevold på Twitter torsdag kveld. Han synes det er «trist at landets justisminister tar så mye oppmerksomhet».

I en SMS til VG utdyper han hva han mener om Frp-statsråden etter at hun kom med sin beklagelse i Stortinget.

– Jeg mener helt oppriktig at landet ikke er tjent med å ha en justisminister som opptrer så splittende! Dagen i dag har ikke endret min oppfatning! Men jeg sier dette på egen regning, har sånn sett respekt for at min egen stortingsgruppe kommer fram til en annen konklusjon, skriver Bekkevold.

Hareide: – Svekket tillit

KrF-leder Knut Arild Hareide ville torsdag kveld ikke si om partiet kommer til å støtte forslaget om mistillit, men fastslår at det naturligvis er noe KrF må vurdere.

– Vi har i kveld fremmet sterk kritikk mot justisminister Sylvi Listhaug, og det er ikke tvil om at denne uka har svekket vår tillit. Et mistillitsforslag er et svært alvorlig spørsmål som vi ikke har fått mulighet til å diskutere i vår stortingsgruppe. Vi er nødt til å se på alle delene av det før vi konkluderer, sa Hareide i et debattprogram på NRK.

Behandles tirsdag

– Vårt ønske er å kunne legge denne saken bak oss, men vi må selvfølgelig vurdere det forslaget som ligger i Stortinget, sier Hareide.

Mistillitsforslaget mot Sylvi Listhaug skal behandles på Stortinget neste tirsdag. Forslaget ble framsatt av Rødt torsdag, og støttes av både Arbeiderpartiet og SV. Senterpartiet har ennå ikke bestemt seg.

- Ikke bra, men godtar beklagelsen

Oppland Venstres leder Roger Granum sier til OA at justisministerens FB-melding er kritikkverdig fordi det fullstendig tåkelegger det som debatten handlet om.

– Dessuten hadde den påstander som selvsagt ikke hadde rot i virkeligheten. Det har hun - om enn motvillig - beklaget og bedt om unnskyldning for. Noe lignende bør derfor ikke gjenta seg, sier Granum.

– Statsministeren har beklaget på vegne av regjeringen. Det slår vi oss til ro med for denne gang.  En sammenliknbar sak er den som gjelder Norges tilslutning til ACER. Der har Nei til EU og Senterpartiet aksjonert med påstander som er i samme kategori dom Listhaug sine, nemlig usanne påstander der motdebattantene beskyldes for å gi bort Norges kraftressurser. Selvsagt helt feil, men den saklige debatten sporet dessverre av også her. Det er ikke bra for det demokratiske ordskiftet, sier Granum.