Oppgjør med bistandspolitikken

Av
Artikkelen er over 10 år gammel

Frp får støtte for sin bistandspolitikk fra Uganda.

DEL

- Tradisjonell bistand bidrar ikke til å få folk ut av fattigdom. Den øker regjeringens kapasitet til å undertrykke sin egen befolkning.

Kraftsalven kommer fra den ugandiske redaktøren Andrew Mwenda som lørdag besøkte Fremskrittspartiets landsmøte.

Mwendas innlegg var søt musikk i partiformann Siv Jensens ører.

- Det var en klokkeklar melding om at det er nødvendig med en omlegging. Sannheten er at vi ikke får flere ut av fattigdom med dagens virkemidler. Den ene Norad-rapporten etter den andre viser at det går til helvete. Liberale krefter i afrikanske land ber om forandring. Likevel sitter regjeringen på sin høye hest og sier at de tar feil, sier Jensen til NTB.

Penger til eliten

Mwenda er i opposisjon til regimet i Uganda. Avisen han leder, The Independent, er blitt stanset, og selv har han vært fengslet flere ganger. Innlegget lørdag var et krast angrep på den tradisjonelle bistanden som går fra regjering til regjering.

Hans budskap er at mens Norge feirer seg selv som bistandsyter, blir det stadig flere fattige i Afrika.

- Skattebetalernes penger går ikke til helse og utdanning for de fattigste, men er med på å øke rikdommen til en liten politisk elite. Derfor er det på tide å begynne å spørre hva resultatene av investeringene er, sa han.

Hans påstand er at politikere og diktatorer blir lite interessert i å lytte til sin egen befolkning fordi de ikke er avhengig av næringsliv og skatteinntekter for å skaffe seg penger.

- Land som er avhengige av egne skattebetaleres inntekter, har større muligheter for å bli demokratiske, lød konklusjonen.

Mwenda understreker at han ikke vil avskaffe internasjonal solidaritet, men mener at tradisjonell bistand er feilslått politikk.

Privat bistand

Mwendas alternativ er bistand til private forretningsmenn og private markeder som kan bruke pengene til å investere i virksomheter som kan skape arbeidsplasser.

Han mener også at det er feil av rike land å ettergi gjeld fordi de fattige landene ikke betaler tilbake lån.

- Sletting av gjeld er feil. Man bør ikke oppmuntre dem som ikke betaler tilbake. De bør heller straffes for dårlig oppførsel, slår han fast.

Slutt med snillismen

Landsmøtet trykket Mwendas synspunkter til sitt bryst. Frp vil ha slutt på det partiet mener er en snillistisk u-hjelp uten krav til noen. Partiet vil ha frihandel og fjerning av toll på varer fra fattige land, slik at bønder i slike land kan få tilgang til vestlige markeder.

- Vi fortsetter denne kampen. I 35 år har vi forsøkt å forandre bistandspolitikken. Vi er blitt latterliggjort og beskyldt for egoisme. Selv om det er mange feil i bistandspolitikken, reiser en liten bistandsfiff rundt fra konferanse til konferanse uten at det blir endret en tøddel, sier Jensen til NTB.

- Bevisbyrden for at dagens politikk virker, ligger hos dem som forsvarer dagens bistandspolitikk og som har hatt virkemidler til rådighet som ikke har virket, sier Siv Jensen.

Artikkeltags