Gå til sidens hovedinnhold

- Oslo-ordføreren må ut av valgkampen

Artikkelen er over 14 år gammel

Lederen i Oppland Høyre mener at Oslo-ordføreren må trekke seg fra valgkampen. Men Anne Grethe Fremgaard Kvitberg tror ikke Per Ditlev-Simonsens hemmelige konto i Sveits skader Høyres valgkamp.

Fremgaard Kvitberg er en av seks fylkesledere i Høyre som mener at Ditlev-Simonsen ikke har noe i valgkampen å gjøre etter avsløringer om hemmelig konto i Sveits og mulige skatteundragelser. Tre fylkesledere sier klart nei til at han skal trekke seg fra valgkampen og ni vil ikke si noe om dette spørsmålet i en spørreundersøkelse som VG-Nett har gjort blant Høyres fylkesledere.

- Jeg kjenner ikke saken, men det er uansett viktig at politikere holder stien sin ren. Det må et hvert menneske, uansett hvilket parti en tilhører, gjøre, sier Fremgaard Kvitberg til VG-Nett.

- Bør han betale tilbake pengene?

- Ja, det er helt klart. Det gjelder ikke bare han, men et hvert menneske som ikke har fulgt lover og regler.

- Tror du dette vil få konsekvenser for Høyre i valgkampen?

- Nei, det mener jeg ikke. Vi driver lokal valgkamp, vi er alle lokale politikere som jobber hardt i lokalmiljøet. Han får rydde for egen dør og så skal vi ha fokus på politikken.

Betale skatt

Fylkeslederen i Hedmark, Frode Knutzen Midtlund mener ikke Ditlev-Simonsen må gå av.

- Men jeg mener at han bør holde en lav profil i valgkampen, sier han.

Heller ikke han tror saken får innvirkning for Høyre i valgkampen.

Et flertall av Høyres fylkesledere mener imidlertid at Ditlev-Simonsen bør betale skatt av de pengene han har hatt på utenlandsk bankkonto.

Dermed har Høyre-leder Erna Solberg støtte fra et flertall av sine fylkesledere på dette punktet. Solberg sa lørdag formiddag at Ditlev-Simonsen bør betale skattepengene han skylder den norske stat og at han også bør trekke seg fra valgkampen.

Fabian Stang, som er Høyres ordførerkandidat i Oslo, sier det vil være unaturlig om Ditlev-Simonsen deltar i valgkampen nå.

- Det viktigste er at han får ordnet opp i sine private ting, så kan vi andre forholde oss til velgerne, sier Stang til VG Nett.

Avslørt av eks-menn

Det var de to eksmennene til Per Ditlev-Simonsens datter, Cecilie Ditlev-Simonsen, som ble enige om å røpe den hemmelige Sveits-kontoen til Per Ditlev-Simonsen.

Årsaken var at de to ble utsatt for likelydende og sterke beskyldninger fra ekskonen, skriver VG.

Cecilie Ditlev-Simonsen har to ekteskap bak seg, og det skal være det bitre skilsmisseoppgjøret med den andre av hennes to eksmenn, Endre Rangnes, direktør i EDB Business Partners, som har ført til at den hemmelige kontoen kom fram i lyset.

Rangnes skal ha valgt å fortelle om kontoen i Oslo tingrett etter ha å konferert med hennes første ektemann, Pehr-Olav Skogseth.

Cecilie Ditlev-Simonsen skal ha krevd seks millioner kroner fra Rangnes i forbindelse med skilsmissen. Disse pengene mener Rangnes hovedsaklig er verdier han skaffet seg før han giftet seg, og at eks-kona derfor ikke har krav på dem.

Siden Ditlev-Simonsen krevde disse verdiene, vil han at verdier hun hadde før ekteskapet skal tas med i oppgjøret. Han mener at eks-kona har fått betydelige beløp ut fra kontoene i Sveits, og dermed ble Per Ditlev-Simonsens konto røpet.