Politireformen - En bygging av ruiner

Politireform: Med reduserte rammebevilgninger og økt statlig styring har reformene feilet, skriver innsenderen. Arkivfoto

Politireform: Med reduserte rammebevilgninger og økt statlig styring har reformene feilet, skriver innsenderen. Arkivfoto

Av
DEL

Leserinnlegg 
I en artikkel i GD den 20. mai settes det igjen et kritisk lys på politireformen og virkningen av denne. Ressurser tappes fra andre tjenestesteder til fordel for hovedbølet på Hamar. Ingen bør være overrasket over en slik utvikling.

Dette er helt naturlig. Der ledelsen lokaliseres trekkes også øvrig kompetanse og ressurser mot. Desto større et tjenesteområde er, desto større blir sentraliseringskrafta. Dette vet de borgerlige partiene godt, og er ikke spesielt for denne reformen.

Alle partier var i 2011 enige om at det var behov for en reform innen politiet. Nærpolitireformen ble vedtatt i Stortinget for å styrke politiet. Regjeringen har ikke fulgt opp stortingsflertallets vedtak. Oppfølging og gjennomføring av reformen har sviktet.

Det er ikke spesielt for denne reformen. Hvem har ikke hørt om kommunereform og regionreform med flere oppgaver og større ansvar? Med reduserte rammebevilgninger og økt statlig styring har reformene feilet. Det kalles å bygge ruiner. Det er ikke noe nytt fenomen det, ikke stort politisk håndverk heller, men det virker. Virkningen ser vi likevel ikke for fullt før om en tiårs tid.

Ingen av reformene som er iverksatt har de borgerlige funnet opp selv fordi det har vært behov for det. Alle sammen har vært gjennomført tidligere blant annet i Danmark, etter samme lest. Vi trenger ikke reise lengre for å se hvordan dette virker.

Resultatet blir i enda større grad endret maktforhold mellom by og land, økte forskjeller mellom landsdeler og mellom folk.

Og så er det en fortærende ting til med disse mindre lokalsamfunnene. De har en lei tendens til å bygge på andre verdier enn kapitalismens aggressive individualisme.

Hans O. Høistad, kommunestyrerepresentant, Gausdal Ap

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags