Gå til sidens hovedinnhold

Politisk bom for ny E6-bom

Artikkelen er over 1 år gammel

GD MENER Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Alarmklokkene ringer i Oppland fylkeskommune. De bør også ringe i regjeringskvartalet.

Trafikken er mindre enn antatt på E6 i Gudbrandsdalen. Dette betyr at nedbetalingen av de nye E-strekningene står på stedet hvil. Dagens bompengeinnkreving går ikke etter planen.

I verste fall kan fylkeskommunens garanti for enorme beløp bli gjort gjeldende. Alle forstår at det vil bli en uregjerlig situasjon. Derfor skal fylkesutvalget tirsdag og fylkestinget 11. april vedta noe som likner en kriseplan: Økning i dagens takster, inkludert nye takster for elbiler og økt nedbetalingstid til maksimalt antall år.

Regjeringen har bidratt til situasjonen. Manglende framdrift av ny E6 fra Sjoa til Otta står som et minnesmerke for et løftebrudd fra Frp og Høyre. Dette skapte en annen situasjon for trafikk og inntjening enn det som tidlig lå til grunn.

Manglende framdrift av ny E6 fra Sjoa til Otta står som et minnesmerke for et løftebrudd fra Frp og Høyre

 

E6-beregningene for trafikk har sviktet. Dermed settes Regjeringens ambisjoner for økt bruk av «nullutslippskjøretøy» – elbiler – også i fare i vår del av Distrikts-Norge. For fylkesrådmannen mener, for så vidt forståelig på kort sikt, at økonomien må trumfe miljøambisjonene på våre veger. Dersom garantiansvaret slår inn om noen år, vil det ramme en rekke oppgaver.

Situasjonen likner en sjakk matt-tilstand. «Alle» bør se og erkjenne at det er for tidlig å iverksette takster på elbiler i områder som ligger langt etter mer sentrale områder i utskiftingen av bilparken. Blir takster innført, noe som åpenbart er riktig over tid, bremses Regjeringens mål for å nå nullutslipp i vår del av landet.

Regjeringen og fylkeskommunen har et partnerskap for utvikling av ny E6. Når Regjeringen har sviktet er det ikke mer enn rett og rimelig at den også bør medvirke til løsninger. Verken fylkeskommune eller bilister bør bli Svarte-Per.