Gå til sidens hovedinnhold

Politisk desinformasjon

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.


I et debattinnlegg på GD.no 28.03 hevder Anders Brabrand, medlem av Lillehammer kommunestyre og nominert på Arbeiderpartiets liste til høstens stortingsvalg, uten forbehold at helseminister Bent Høye ville legge ned Kringsjåtunet. Påstanden er politisk desinformasjon på svært høyt nivå.

Anders Brabrand vet bedre enn de fleste at når helseforetakene, et ektefødt barn av Arbeiderpartiet, ble innført, ga det styret og administrasjonen i foretakene en så sterk posisjon at politikere på fylkes,- og kommunenivå ble statister i maktspillet innen sykehussektoren.

Dette ble tydelig dokumentert i tilfellet Kringsjåtunet, hvor det måtte en stortingsbehandling til for å stoppe helseforetakets forslag om å legge ned tilbudet. Det var til og med nødvendig å presisere at vedtaket gjaldt Kringsjåtunet. Hvis Anders Brabrand sitter med informasjon som viser at helseministeren hadde instruert helseforetaket i saken om Kringsjåtunet bør han gjøre den offentlig kjent.

Foretaksmodellen er i seg selv sentraliserende, at den setter fylkespolitikere på sidelinjen, lar helsebyråkrater få fritt spillerom til å drive en splitt- og hersk politikk på fylkesnivå, og gir den til enhver tid sittende regjering mulighet til så å skjære igjennom og fremme løsninger i samsvar med sitt politiske grunnsyn, dvs. øve realpolitikk.

For Anders Brabrand, en dreven politiker med flere års fartstid i Lillehammer kommunestyre, er ikke realpolitikk noe ukjent begrep. Det er i aller høyeste grad realpolitikk vi ser når Lillehammer Arbeiderparti sammen med sine medspillere de siste to valgperiodene har kunnet bygge ned det offentlige tilbudet innen helse- og omsorgssektoren i trygg forvissning om at Lillehammer Høyre vil gi ryggdekning for at slike tiltak kan bli gjennomført. At denne politikken har lagt forholdene til rette for privat virksomhet innen området og tappet kommunekassen for titalls millioner i bøter til Helseforetaket er en realitet.

Som velgere må vi ikke la oss forføre av påstander servert som ledd i en valgkamp, verken nå i høst eller i den vi får om drøye to år, men huske det vesentlige momentet: Hør ikke på hva de sier, men se på hva de gjør.

Olav Bonesmo, Lillehammer