Gå til sidens hovedinnhold

Politiske hallingkast

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.


Nyheten kom onsdag og den var overraskende for oss øverst opp og lengst unna Mjøsa, og for svært mange oppleves som et realt hallingkast.
Mange har kjent på frustrasjon og sorg gjennom de siste døgn. Uansett hvilke bygder som mister skolen sin, ville følelsene rundt dette vært det samme. Jeg satt i går og prøvde å forstå hvordan vi ender opp der vi nå er. Denne balletten begynte med en ønske fra rådmann om å legge ned skolene, for så å gå gjennom flere måneder der både Ap sitt medlemsmøte og rapporten fra WSP kom fram til det samme, nemlig å bevare skolen her i bygda.

Ap og deres støttepartier har hele tiden stått hardt på at det ikke skal være kommunens oppgave gjennom skolene å bevare bygdene, men det er jo akkurat det de nå gjør i Lismarka og Åsmarka.

Mesnali og Næroset har per i dag solide bedrifter og et stort næringsliv. Vi har endelig etter mange år uten store utbygginger to store planer på trappene og det er nettopp her politikerne glipper. Vi ser det i de fleste bygdene at det er etter utbyggingsperioder skolene fylles opp. Årsaken til det er at folk flytter til, men sjelden fra Nordre. Skal vi sikre dette næringslivet og samtidig styrke utviklingen til fjells, må man snart begynne å se realitetene, men denne gangen velges populisme dessverre.

I Mesnali står vi sammen og gjør ting sammen. Vi har gjennom hele denne perioden snakket med en stemme og holdt oss unna det til tider krasse ordskifte i sosiale medier. Nettopp det at vi snakker med en stemme burde veie tungt. Vi står samlet som vi alltid har gjort. At vi nå står igjen med en barnehage som vi også eier selv viser nettopp dette. Barnehagen i bygda feirer 30år i år og ble etablert i en tid da kommunen ikke maktet stille et fullverdig opplegg.

Nå velger man å holde på tre naboskoler i Åsen, Lismarka og Brøttum. Mellom Lismarka og Brøttum er det snaut 8 minutter kjøretid, dette er kortere tid enn flere her i bygda bruker på å komme seg til skolen her med både kjøreavstand og humpete veier.

At vi nå skal legge ned et svært godt vedlikeholdt bygg med gode funksjoner, et fantastisk uteområde, nærhet til både vann og skog for så å sende barna til et nedslitt bygg litt lengre ned i bakken fremstår for meg uforståelig.
Ser Lundberg fremholder «Lismarkamodellen» i sin uttalelse. Igjen så må vi minne politikerne at Messenlia og Lismarka driftes i dag under samme modell.

At Sp nå lar seg bruke av Ap er jeg svært overrasket over. Sp har stått last og brast på sitt helt til nå på sensommeren. Kampen for å få på plass en rapport var hard og at man velger å fravike den fullstendig viser at man heller ikke kan stole på dette partiet. At Sp ikke selv nå har sett at dette vil gjøre noe med troverdigheten sin og faktisk være med på å sikre Ap sin ordførerplass i neste valg er uforståelig og nesten uvirkelig. Ap kan nå med letthet fordele ansvaret for skolenedleggelser over på opposisjonen. Dette var ingen hestehandel, dette var overkjøring. Vi må bare gratulere Ap med en politisk seier i denne saken.

Cato-André Granseth, Ringsaker