Presidenten som måtte gå

SAMMENSATT: Mange årsaker ledet fram til at Olemic Thommessen gikk av som stortingspresident 15. mars 2018.

SAMMENSATT: Mange årsaker ledet fram til at Olemic Thommessen gikk av som stortingspresident 15. mars 2018. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

GD MENER 


Olemic Thommessen gikk av som stortingspresident 15. mars 2018. Høyres stortingsrepresentant fra Oppland fikk dermed nesten fire og et halvt års tjeneste som leder av vår nasjonalforsamling. På svært mange områder har han satt spor etter seg som en fremragende president.

Ett område ledet fram til hans fall: Stortingets byggeskandale. Premissene for saken var lagt av Stortinget før Thommessen ble president. Presidentskapet i perioden 2009–2013 dro byggesaken i gang. Så falt det i Thommessens lodd å stå i spissen for byggesakens skjeve gang.

Den politiske sprengkraften i byggeskandalen bidro til at KrF vendte ryggen til presidenten. Det tok Olemic Thommessen konsekvensen av.

GDs tidligere nyhetsredaktør, Gunnar Tore Larsen, har skrevet en kronikk om «Da Stortinget rettet baker for smed». Larsen er ikke ute etter å hvitvaske Thommessen for hans ansvar i Stortingets håndtering av byggeskandalen. Men det framkommer mange reflekterende synspunkter i kronikken som bør utdypes. Invitasjonen om videre dypdykk i historien bør flere ta del i.

I ettertid kan det vise seg at Thommessen rolle skrives i et annet lys

Rollene til Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, til Thommessens egne partifeller, til det øvrige politiske miljøet og til Riksrevisjonen, bør med fordel gjennomgås. Og sjefen selv, Erna Solberg, som ba Thommessen om å ta jobben som president, kunne hun ha agert på annet vis?

Olemic Thommessen hadde ansvaret. Han tok ansvaret. Siden 15. mars 2018 har Høyre-representanten sagt lite i det offentlige rom om hva som skjedde. Tidligere direktør i Stortinget, Ida Børresen, måtte gå før Thommessen. Hun har stilt gode spørsmål, inkludert konstitusjonelle, som mange bør befatte seg med. Stortinget har allerede gjort endringer.

I ettertid kan det vise seg at Thommessen rolle skrives i et annet lys.

SE OGSÅ: Da Stortinget rettet baker for smed

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags