Denne uka arrangeres Pride Gudbrandsdal for første gang. Lite ante helsestasjonen på Otta om bråket som skulle oppstå etter at de tok kontakt med politiet i Nord-Gudbrandsdalen for et samarbeid. Politiet inviterte også Lesja og Dovre inn i dette.

Svaret politiet fikk fra kommunedirektøren i Lesja, har vakt oppsikt både lokalt og nasjonalt. Svaret «Barn må få lov å være barn, det er nok indokterinering som det er», vekket naturligvis harme. Svaret har fått konsekvenser for kommunedirektøren, men svaret har også gitt en utilsiktet positiv konsekvens. Skeive i Gudbrandsdalen har i samfunnsdebatten fått stor støtte.

Til Lesja kommer nå de nasjonale kjendisene Jan Thomas, Vendela Kirsebom og Tale Engvik, hele Norges Helsesista. Det er duket for en pride-markering, de færreste kunne drømme om.

Lesja og Nord-Gudbrandsdalen har fått muligheten til å sette skeives rettigheter for alvor på kartet. Det noen fryktet skulle bli et dårlig rykte for Lesja, gir Lesja mulighet til utgjøre en forskjell. Ikke bare for skeive som vokser opp i Gudbrandsdalen, men for alle som har en vanskelig oppvekst fordi de føler seg annerledes. Tenk om dalen vår kan bli distrikts-Norges gode eksempel på at det er fint å vokse opp som skeiv på bygda!

Vi har for lenge hørt om at bygda blir for liten for skeive. Nå har Gudbrandsdalen fått en mulighet vi må gripe. Dette bør ikke bli det eneste året nasjonale navn reiser nettopp hit for å kjempe for skeives rettigheter og aksept. Så er det ikke slik at fargerike flagg og en ukes feiring er det som teller mest.

Det viktigste er de små møtene barn og unge opplever med sine sambygdinger i hverdagen. Hvordan vi snakker om skeive rundt middagsbordet med barna hjemme, hvordan vi omtaler naboen som skiller seg litt ut og hvordan vi møter kollegaer og arbeidssøkere som har en annen legning enn oss selv.

53 år etter razziaen og de påfølgende gatekampene i New York, har kampen for likeverdighet og toleranse, omsider fått stor oppmerksomhet i Gudbrandsdalen. Nå kan vi utgjøre en forskjell.

For 53 år siden ville transseksuelle blitt arrestert- Nå har politiet heldigvis en annen rolle