Gå til sidens hovedinnhold

Prislappen som bør gjøre inntrykk

Artikkelen er over 1 år gammel

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.


Kommunene har gang på gang ropt varsku om store ekstrakostnader og tap av inntekter som følge av koronapandemien. De har bedt om tydelige svar på om de virkelig får dekket alle utgiftene, slik regjeringen har lovet.

Regjeringen har satt ned en arbeidsgruppe, med blant annet Kommunenes Sentralforbund (KS), for å få oversikt over kostnadene. Prislappen så langt viser at pandemien har kostet kommunene 14 milliarder kroner. Bare i Innlandet har korona kostet kommunene 393 millioner kroner. Dette er ikke småpenger for allerede pressede kommunekasser.

Under en pressekonferanse fredag presenterte kommunalminister Nikolai Astrup (H) rapporten og bekreftet at pandemien har fått store økonomiske konsekvenser for kommunesektoren. Han mener rapporten gir et godt bilde av kommunenes situasjon.

Det gjenstår derimot å se i hvilken grad denne forståelsen gjenspeiles når pengene skal deles ut. Regjeringen skal bruke rapporten som grunnlag for ekstrabevilgningen til kommunesektoren, som kommer i november.

Bare i Innlandet har korona kostet kommunene 393 millioner kroner

Kommunene har måttet tåle å vente lenge på svar, men de fortjener snart å få vite konkret hva de får. Kommunene fortjener også at dem som sitter med makta sentralt forstår hvordan det er å få endene til å møtes lokalt. Det er ikke mer enn to uker siden at Astrup sin partikollega, helseminister Bent Høie provoserte kommunene da han sa at han så tendenser til at kommuner skylder på korona «når de legger opp til budsjetter som ikke går i hop». KS-sjef Bjørn Arild Gram mener derimot at koronapandemien avslører at kommunesektoren er underfinansiert.

Rapporten er et steg på vegen videre for at kommunene skal få følelsen av å bli forstått. Kommunene har ulike behov. Rapporten skal bidra til å avdekke kommuner som har hatt ekstra store utgifter. Det er bra. Nå gjenstår det å se om prislappen faktisk åpner øynene til dem som sitter på den store pengesekken. Kommunene står fremdeles ikke på trygg grunn.