Gå til sidens hovedinnhold

Stor bursdagsfeiring for bittelita kjerring

Artikkelen er over 5 år gammel

Du visste det kanskje ikke, at Teskjekjerringa fyller 60 år? Nå vet du det.

RINGSAKER: Bursdagen hennes feires på Prøysenhuset på Rudshøgda lørdag, og du er invitert!

Og ikke nok med det: Yndlingsretten til kjerringa som ble bittelita når det passet som dårligst er pannekaker med blåbær. Da står selvsagt retten på menyen i Prøysenhuset på selveste bursdagen.

Teskjekjerringa er en av Alf Prøysens kjæreste skikkelser. Hun lever i et lite hus i skogkanten, sammen med mannen sin. Hun blir som regel lita som ei teskje akkurat mens hun holder på med noe som haster veldig.

Hun møter magien med både kløkt og klokskap.

Les også: Feira 101-årsjubilanten Alf

Ble så lita som ei teskje

Slik begynner den første boka om Teskjekjerringa:

«Det var en gang ei kjerring som la seg og sovna om kvelden, slik som kjerringer pleier å gjøre, og dagen etter vakna hu, slik som kjerringer pleier å gjøre, men da var kjerringa blitt så lita som ei teskje, og det pleier ingen kjerringer å bli.

– Ja, nå er jeg blitt så lita som ei teskje, så får jeg leve deretter, sa kjerringa til seg sjøl, for hu hadde ingen å snakke med. Mannen hennes var på jordet, og alle ungene var voksne.»

Slik tenkte hun.

Superhelg

Markeds- og informasjonsrådgiver Ida Nilseng forteller at det blir masser av aktiviteter for barn lørdag. Blant annet får de mulighet til å lage sine egne kjerringer i Teskjekjerringverkstedet.

– Det vil også bli vist teskjekjerringfilmer og så blir det selvsagt mye sang, sprudler Nilseng.

Men absolutt alt skal ikke handle om Teskjekjerringa denne superhelga.

Les også: Full fart i Mikkelikski-skogen ved Prøysenhuset

Lørdag ettermiddag framføres teaterkonserten «Vidar i verden» hvor sanger av Vidar Sandbeck møter internasjonale låter.

Forestillingen er produsert av Sandbeck-stiftelsen og har skuespiller Jonas Kippersund, sangerne Anne Sundstrøm Otervik og Miriam Renvåg med på laget, samt musikere Magnus Østvang, Rune Rebne og Arild Dragesæt.

Neste morgen, søndag, arrangeres Prøysenmarsjen for 42. gang. For første gang er det Prøysenhuset som står som arrangør.

Etter marsjen blir det konsert med Lars Klevstrand. Han skal hylle komponisten Johan Øian, som ville fylt 100 år i år. Sigmund Groven, Tone Lisabeth Braaten og Anton Waagard deltar også i den musikalske hyllesten.

Les også: Enkeltskjebnar i årets Prøysenspel