Gå til sidens hovedinnhold

Redd seterdrifta

Artikkelen er over 1 år gammel

GD MENER Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.


Det tradisjonelle seterbruket står i fare for å dø ut. På 15 år er antallet setre i drift mer enn halvert i regionen. Kurven stuper nedover, både sør og lenger nord i Gudbrandsdalen.

Ringebu var i sin tid landets største seterkommune. I 1939 fantes det 35 setergrender og 443 setre i drift. I 2018 var det mjølkelevering fra kun 20 enkeltsetre. I sørdalen er Gausdal den største seterkommunen. Her var 29 setre i drift i 2005, og 12 i 2019.

Dersom utviklingen fortsetter er det snart større rekruttering til realityprogrammet Farmen enn til norsk seterdrift. Heldigvis er det fremdeles noen bønder som velger å tilbringe sommerferien til seters. De ser at dyra trives til fjells. Dagene på setra er derimot noe mer tungvint for bøndene enn ellers i året.

Nede i dalen er drifta modernisert. Avstanden mellom kua som til daglig blir melket i et robotfjøs og kua som melkes på en tradisjonell seter er stor. Melkebrukene har vokst for å bli mer lønnsomme. Mange har blitt for store for setra.

Dersom utviklingen fortsetter er det snart større rekruttering til realityprogrammet Farmen enn til norsk seterdrift

Det er de små og mellomstore melkebrukene som hovedsakelig driver med seterdrift i dag her i landet. Skal seterdrifta leve videre som næringsform i jordbruket, må disse melkebrukene sikres gode rammevilkår. Det må et skikkelig løft til for å forhindre at seterdrifta forsvinner helt.

Utmarka må skjøttes dersom arealene skal kunne brukes til fôr. Kua trenger beiteplantene, miljøet trenger artsmangfoldet og kundene ønsker ren mat fra lokale produsenter. Norges kulturarv fortjener at en sterk tradisjon holdes i hevd.

Budeia Anne Hov utvikla for mange år siden Gudbrandsdalsosten fra en seter i Sør-Fron. Nå er det på tide med ny utvikling i setergrendene.

Ida (37) og Knut Erik (42) holder stand som de eneste på setra: – Her er det rolig og godt