Gå til sidens hovedinnhold

Regjeringen har servert skilsmisse på sølvfat, nå viser det seg at fatet er ganske så tomt

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.


Mang en gang har Innlandet bedt om å bli sett av sentrale myndigheter. Nå pågår det nybrottsarbeid i Innlandet som hele landet kan lære av.

Koronapandemien førte til et kjempesprang i hvordan vi bruker teknologi, som i arbeids- og studielivet og i helsesektoren. Nå fører det viruset vi alle er mektig lei av, til nok en positiv teknologisk utvikling. Folkeavstemningen om Innlandet skal gjennomføres heldigitalt.

Vi har hørt reaksjonene fra dem som mener teknologien forhindrer enkelte grupper fra å stemme. Vi har tro på at fylkeskommunen sammen med kommunene finner løsninger også for som ønsker å stemme ved fysisk oppmøte.

Utbryter Winther fra Ringebu Ap fikk kritikk for å ha veltet det hele. Med hans stemme ble folkeavstemning om Innlandet likevel realitet. Kombinasjonen hastverk og fare for smittespredning tvinger fram et banebrytende arbeid. En heldigital avstemningen 10. til 17. februar.

Støre-regjeringen har servert skilsmisse på sølvfat, men nå viser det seg at fatet er ganske så tomt.

Innlandet har bedt regjeringen om råd til den digitale folkeavstemningen. Selv den erfarne fylkeskommunedirektøren, Trond Bamrud, er overrasket over at departementet rett og slett melder pass. Det forundrer også oss at Kommunaldepartementet med sitt eget Digitaliseringsdirektorat, som skal være regjeringens fremste verktøy for digitalisering av offentlig sektor, ikke har noe å bidra med.

Allerede i 2018 gjennomførte Finnmark folkeavstemning om fylket. 80 % av velgerne valgte å stemme digitalt. Fire år etterpå bør digital folkeavstemning verken være radikalt eller banebrytende. Innlandet tar digital folkeavstemning vel og merke et steg videre som heldigital.

Har verken departementet eller direktoratet noe å bidra med, får de se til Innlandet. For øyeblikket fremstår Innlandet som banebrytende for digitaliseringen av offentlig sektor.