Gå til sidens hovedinnhold

Regjeringen prioriterer bolighaiene foran studentene

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Onsdag kveld 17 februar ble det klart gjennom NRK at utleiere med leiligheter i store byer uten leietakere mottar koronastøtte og kompensasjon for tapet. Dette på samme tid som studenter i Norge går på flere økonomiske tap og faller mellom flere stoler i kompensasjonsordningene. Dagens regjering sender et tydelig signal om hvilke prioriteringer de har i samfunnet, og det er de rike som går av med seieren hver gang.

I Norge har vi et økende problem når det kommer til boligmarkedet, og folk betaler skyhøye summer for utleie og kjøp av leiligheter i Norges største byer. NRK skrev 16 februar sak om at en 11 kvm leilighet hadde blitt solgt i Oslo for den vanvittige summen av 2,4 millioner kroner. Dette skremmer meg som ung voksen og student, og bør være en tankevekker for dagens regjering.

Regjeringens boligpolitikk fører til større forskjeller blant folk og gjør det omtrent umulig for unge voksne å komme seg inn på boligmarkedet. Ikke nok med at regjeringen har prioritert de rike med skattekutt og fordeler i snart åtte år, men også i pandemi viser regjeringen en arroganse ovenfor unge voksne, og ikke minst studentene.

Det er ingen nyhet at vi studenter har blitt behandlet dårlig i pandemien, med tilbud om økt lån fremfor dagpenger. De fleste har mistet en deltidsjobb de var helt avhengige av for å kunne ha mulighet til å betale for hus, mat og andre faste utgifter. Studentene har også gang på gang fått skyld for smittebølgene vi har hatt i Norge. Dette er urettferdig, arrogant og har ført til dårligere psykisk helse for mange studenter.

Studenter flytter hjem til foreldre fordi de rett og slett ikke har råd til å bo i byen med pengene de mottar fra Lånekassen. De som bor igjen sliter med å få endene til å møtes. Og da slår regjeringen til og gir Norges bolighaier penger for å tjene millioner av kroner på fattige studenter. Istedenfor å la bolighaiene følge markedet og sette ned pris på leie av leilighet gir regjeringen dem penger sånn at de kan fortsette å holde leieprisene skyhøye. Dette gjør de med god samvittighet selv om de vet dette gjør livet vanskeligere for alle som ønsker å bo og jobbe i byen.

Næringsminister Nybø mener at å tjene seg rik på å leie ut bolig er en næring som bør reddes i krise. Det er grunnleggende feil å bruke skattepenger på folk som har råd til å kjøpe seg flere boliger, men nekte å gi penger til unge mennesker som ikke har råd til å leie en ettroms i Oslo.

Jeg har vært sint på regjeringen lenge. Men nå er det nok. Til høsten skal regjeringen kastes, og en rødgrønn regjering med et sterkt Senterparti må inn. Dette er noe ingen unge i Norge kan akseptere av en regjering. NRK skriver at selskap som driver med utleie av eiendom har fått 600 millioner i koronastøtte så langt. Og hva har studentene fått? Mer studielån.

Kristin Amrud, Ringebu, politisk nestleder Oppland Senterungdom