Gå til sidens hovedinnhold

Rehabilitering etter koronavirus

Artikkelen er over 1 år gammel

leserinnlegg Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

12 mars ble Granheim Lungesykehus stengt for vanlig drift for rehabilitering av lungesykdommer. Det er fullt forståelig, selv om det ikke føltes greit der og da.

Vi jobber med en av de mest sårbare gruppene for smitte, så dette var nok uansett nødvendig på sikt. Personalet er for tiden fordelt over flere avdelinger på sykehuset i Lillehammer, noe som også er nødvendig for en tid.

Men nå viser det seg at det blir en ny gruppe pasienter som også trenger lungerehabilitering framover, med senskader av covid 19. Fullt ut er vel ikke dette utredet enda. Det en vet er at mange av dem som har hatt covid 19 får dårligere lungekapasitet, slim, hoste etc.

Når vi ser trenden for at korona trekker seg ytterligere tilbake og flere kan være i samme rom igjen, tenker jeg at Granheim Lungesykehus blir viktigere enn noen gang. Der finnes all ekspertisen på disse nevnte symptomene, og vi er helt klare for å fortsette jobben når den tid kommer.

At denne rehabiliteringen skal foregå på andre sykehus er vel ikke best? Disse pasientene har ligget lenge nok på somatisk sykehus. På Granheim Lungesykehus er det bredt sammensatt av ulike yrkesgrupper med helhetlig tilnærming som ivaretar både det fysiske og psykiske aspektet. Det er tilrettelagte omgivelser for aktiviteter både ute og inne. Og ikke minst er det viktig med tidlig rehabilitering også for den nye gruppen pasienter med lungeskader. Kolspasienter og andre lungesykdommer skal også få lungerehabilitering igjen.

Kari Wiegaard, Gausdal, klinisk spesialist i lungesykepleie, aksjonen Redd Sykehusene i Innlandet