Gå til sidens hovedinnhold

Døde reinsdyr blir liggende

Artikkelen er over 5 år gammel

Reinsdyrene som døde etter lynnedslag på Hardangervidda, blir ikke fjernet fra vidda. De første prøvesvarene viser at dyrene ikke hadde skrantesyke.

– Vi har ikke noen planer om å hente dyr ut fra vidda, sier seniorrådgiver Erik Lund ved viltseksjonen i Miljødirektoratet til NRK.

Han sier det er vanlig at døde dyr blir liggende i naturen, det som er uvanlig i dette tilfellet er det store antallet dyr. Flokken ligger ikke i nærheten av turistløyper eller ved viktige vannkilder.

Les også: – Ta det med ro...

Les også: Forbyr saltstein til elg og hjort

Les også: – Halvert i løpet av 30 år

Flokken med 322 villrein døde sannsynligvis av lynnedslag fredag.

Søndag var en gruppe fagfolk på stedet for å ta prøver av de døde dyrene. Hodene er skåret av de voksne reinsdyrene slik at det kan tas prøver av hjernevevet.

Veterinærinstituttet har hittil fått 35 svar på prøvene, og det er ikke påvist noen tilfeller av skrantesyke, eller Chronic Wasting Disease (CWD), opplyser seksjonsleder Kristian Hoel for patologi ved Veterinærinstituttet til VG.

Det er påvist fire tilfeller av skrantesyke – eller Chronic Wasting Disease (CWD) – i Norge hittil i år. Sykdommen har aldri smittet fra dyr til mennesker, men er dødelig for hjortedyr. (©NTB)