Herskapelig på Sunnmøre

Foto:

Av
Artikkelen er over 13 år gammel

På Union Hotel Øye i Norangsdalen på Sunnmøre bor du moderne på gammelmåten. Nærmere fordums tiders herskapelighet kommer knapt vi vanlige dødelige. Det er tid for å planlegge en helt spesiell høstweekend. Hotellet holder stengt om vinteren.

DEL

Union har en søster i Geiranger. Men slottshotellet innerst i Hjørundfjorden er minst like gromt. Skal du sikre deg rom, er det lurt å bestille i god tid, da det sjelden er tomme senger å oppdrive fra dørene åpnes på våren, når Norangsdalen er framkommelig, til de låses når høst er i ferd med å bli vinter.

Den vakre hovedbygningen ble oppført i 1891, og feirer altså 115-årsjubileum i år. Nederst i dalen der stupbratte sunnmørsalper troner på begge sider, ligger hotellet med fjordarmen bare noen hundre meter nedenfor. Nettopp beliggenheten og den høye standarden etter datidens krav, gjorde fra første stund hotellet til en magnet på Europas aristokrati. Blant hyppige gjester var keiser Wilhelm II av Tyskland og dronning Wilhelmina av Nederland. Under signingsferden i 1906 la kong Haakon og dronning Maud inn en visitt her.

Like bak hovedbygningen ligger foten til den kjente tinden Slogen. Fra hotellets hage er det bare å løfte på hodet, så ser du like opp til fjellets høyeste punkt, 1.536 meter over havet. Union ligger nesten på havnivå.

I gangavstand for mennesker med middels bra fysikk, kommer du til stien som kan bringe deg mot Slogens topp - hvis du velger Norangsdalen og Øye, og ikke har Slogen som mål fra nordsiden. Halvvegs kommer du til Patchell-hytta, oppkalt etter den berømte britiske fjellvandreren C. W. Patchell. Gjennom 40 sommersesonger var Union Øye hans base og utgangspunkt for de utallige vandringene han gjorde i Sunnmørsalpene. Beliggenheten og den ville fjellnaturen utenfor døra førte til at nettopp dette hotellet ble et senter for fjellsport.

Union var fasjonabelt da. Og er det i dag, etter at stedet ble pusset opp, rehabilitert og modernisert for en del år tilbake. Mye penger er brukt for å gi hotellet tilbake atmosfæren og stilen det hadde da ble innviet og berømt på siste del av 1800-tallet.

Vann-, avløps- og elektrisitetsanlegg måtte fornyes, uten å rive ut eller ødelegge det klassiske interiøret fra hotellets storhetstid. Komplisert, men det har lyktes. I dag har alle rom bad med toalett, vask og dusj. Moderne, ja. Men stilen fra gamle dager er der. Du ser det helt ned til vannkranene.

Rommene har himmelseng. Bildene på veggene er tatt lenge før både digitalkameraet og fargefilmen kom. Hvert rom bærer navnet på en kjent person. Jeg bodde på «Karen Blixen», og interiøret hadde åpenbare trekk av så vel Afrika som dansk aristokrati.

For å ta vare på originaliteten og gi gjestene som tross alt befordres hit i høyst moderne biler og busser, hvis de ikke kommer med båt, følelsen av fordums herskapelige dager, finner du verken telefon eller fjernsynsapparat på rommet. Kanskje ikke så viktig heller, nå som de fleste sikkert har med seg mobiltelefonen. Union Øye er i anstendighetens navn ikke stedet du ferierer for å sitte og se på TV.

Fra du parkerer og entrer resepsjonen, føler du deg nesten som kongelig eller tilhørende adelen. Det gamle treverket, den spesielle resepsjonsdisken med glassluke, møblementet, dekoren, fotografiene - alt gir deg følelsen av sprang i tid. Med ett er du over hundre år tilbake.

Union er stedet du kler deg til måltidene. Det vil si, du plikter ikke, men det føles riktig. Etter middag, om været innbyr til det, frister kaffe og avec i hotellets patio. Rundt et hagebord der stearinlys kanskje blafrer i aftensmørket eller på en benk i et av lysthusene blir stemningen både trolsk og aristokratisk.

Er ikke været slik, er atmosfæren like historisk i peisestuen med sitt interiør holdt i stilen Union hadde fra starten. Nedenunder hender det du kan danse til levende musikk, i alle fall i helgene. Du kan ellers bruke timer på å studere og la deg fortrylle av dette spesielle hotellets sus av gamle dagers storhet.

Det er ikke spesielt billig å tilbringe ei helg eller natt på Union Øye. Men du blir ikke flådd om du måler prisen i forhold til hva du får igjen. For å bo her er en opplevelse i seg selv.

Kommer du østfra til Øye, er den beste og raskeste måten å kjøre Ottadalen til Stryn og ta av mot Hornindal et par mil videre på riksveg 15. Etter ca. tre mil, like før ankomst Hellesylt, tar du til venstre inn Norangsdalen. Denne dalen er noe av det råeste som finnes av naturopplevelse i Norge. 20 minutter senere er du i den lille fjordbygda, hvor hotellet plutselig møter deg fra intet. Kommer du europavegen over Lesja, må du enten kjøre Trollstigen og ferge over Storfjorden til Stranda og dra tre mil videre mot Hellesylt, eller kjøre om Åndalsnes og ende opp ved samme fergeleie.

Artikkeltags