Vårskieldorado på Sognefjellet

Pause på Storbreatinden med blant annet Skardstinden og Galdhøpiggen i bakgrunnen.

Pause på Storbreatinden med blant annet Skardstinden og Galdhøpiggen i bakgrunnen. Foto:

Av
Artikkelen er over 11 år gammel

Så fort Sognefjellsvegen blir brøytet, starter vårski-sesongen på Sognefjellet. En rekke topper, både enkle og mer krevende, ligger der klar til å bestiges av ivrige vårskiløpere. Her er noen av toppene som er lette å nå med Sognefjellsvegen som utgangspunkt.

DEL

Det er tidlig på dagen, men den lille parkeringslommen rett nedenfor Krossbu er i ferd med å bli fylt opp av biler. Skal man parkere her, må man være tidlig ute. Alternativet blir å la bilen stå i veikanten. I så fall blir den ikke stående alene lenge, for på fine vårdager kryr det av biler over store deler av Sognefjellet. Vårskiløpingen til topper i området blir en mer og mer populær aktivitet. Folk kommer både fra sør og nord, øst og vest for å få med seg flotte toppturer under høy sol og med temperaturer som gjør det svært hyggelig i fjellet.

Utganspunkt

Store Smørstabbtinden kneiser mot himmelen med sine 2.208 meter. Lenger mot høyre reiser kjente og kjære topper seg til værs. Men de skal få ligge i fred denne gangen. Nå er det Store Smørstabbtinden og toppene nord for denne som står for tur.

Krossbu og Sognefjellshytta er ypperlige utgangspunkt for vårskiturer på Sognefjellet. De har åpent i helgene fra veien åpner i månedsskiftet april/mai. Et godt alternativ til turisthyttene er telt. Mange velger denne varianten, og setter opp teltet litt nærmere toppene. Og hva er finere enn å sitte ved teltet og nyte solnedgangen over snøkledde topper en flott vårkveld?

Store Smørstabbtinden

Vi legger i vei oppover mot Leirbreen og følger sommer-ruten et stykke før vi svinger vestover for å runde opp på venstre siden av Leirbreen. Vi kommer ned i et lite dalsøkk og krysser dette før det bærer oppover og på skrå inn mot Leirvatnet (som man ikke ser på denne årstiden) og videre noe brattere opp til skaret mellom Storbreatinden og Store Smørstabbtinden. Sistnevnte er første turmålet og skiene settes igjen i skaret. Omtrent halvveis opp i nordryggen på Store Smørstabbtinden er det et bratt parti. Det er godt at isøks og stegjern er med i dag, for det er både bratt og isete et stykke før det flater ut igjen og man begynner på siste bakken mot toppen.

På toppen er det trangt, men til gjengjeld er denne toppen en fantastisk utsiktstopp.

Rett i sør ligger de på rekke og rad, Kniven, Geite, Sokse, Veslebjørn og Storebjørn. Og lenger bak stikker ennå flere topper opp. Fra et slikt utsiktspunkt ser man bort på de fleste av Jotunheimens stortopper.

Hurrbreatinden

Det bærer nedover igjen til skaret hvor skiene igjen settes på og en lite motbakke står for tur opp til Storbreatinden (2.018 meter). Her blir det ny utsikt og ny fotografering, nå også med to damer som har nådd toppen som motiv i tillegg til fjellene. Etter en brødskive er det på nytt litt utforkjøring før nye høydemeter må forseres og Veslbreatinden (2.092 meter) nås. Her treffer vi ennå flere som nyter den fine dagen.

Så er det litt nedkjøring til Hurrbreatinden (2.060 meter). Dette er ingen sterkt markert topp der den ligger vest for Bakerste Skagsnebb. Nå venter ganske mange høydemeter nedover før siste stigningen opp til Veslfjelltinden (2.157 meter). Her er det først et toppunkt på 2.149 meter. Litt lenger bak ligger høyeste punktet på denne ryggen.

Loftet

Fra Veslfjelltinden kan man gå til Loftet via nordryggen. Det er litt bratt her. Dessuten er turen til Loftet finere å gå fra Bøverkinnhalsen. Selv om det er et par tunge stigninger, gir dette alternativet en fantastisk nedkjøring til utgangspunktet.

Fra Veslfjelltinden bærer det nedover igjen før vi klatrer litt opp og går sørover til vi er rett under Veslebreatinden igjen. Herfra er det en flott nedkjøring helt til Sognefjellsvegen og bilen. Noen få minutter senere er vi nede. En flott tur er over i det solens posisjon også markerer at dagen er på hell. Mange er på tur ned fra dagens topper mens andre er på vei innover på en kveldstur eller for å sette opp teltet.

Artikkeltags