Reiselivet i Innlandet går en dyster høst i møte 

Illustrasjonsfoto

Illustrasjonsfoto

Av
DEL

aktuelt Nordmenn reddet sommeren for noen reiselivsbedrifter i Innlandet. Men med fortsatt strenge restriksjoner og et rødt Europakart, går bransjen en dyster høst og vinter i møte. Nå haster det å få på plass en kompensasjonsordning for reiselivet.

Optimismen var på vei opp i sommer og reiselivet fikk et pusterom i fellesferien, men så økte smitten. Med nye restriksjoner og et stadig rødere Europakart strømmer kanselleringene inn, konkursfrykten stiger og situasjonen for reiselivet minner om starten på krisen i mars.

Det er regjeringen som har pålagt reiselivet strenge restriksjoner. Så lenge myndighetene holder fast på restriksjoner som hindrer bedriftene å drive normalt, må bedriftene kompenseres. Regjeringen har lovet å få på plass en nyordning som skal støtte opp om levedyktige reiselivsbedrifter, men vi vet ikke når det kommer. Nå er det helt avgjørende at regjeringen raskt iverksetter en kompensasjonsordning, og at ordningen får tilbakevirkende kraft fra august – med 80 prosentkompensasjon.

Selv om SSBs ferske overnattingsstatistikk viser at Innlandet hadde en grei juli måned, med en svak økning fra fjoråret, er dette nesten utelukkende takket være norske gjester. Sammenlignet med fjoråret har det nemlig vært 83 prosent færre overnattinger av utenlandske gjester i regionen i 2020. Nå som nordmenn har dratt hjem går dermed reiselivet i området en tung tid i møte.

Kurs- og konferansemarkedet, en annen viktig inntektskilde for reiselivet, er i praksis nedstengt. en næring som bare på Hamar og Lillehammer normalt omsetter for 2 milliarder kroner i året, lover det dårlig for hele regionen.

Skulle krisen vare fram mot vinteren, vil også Trysilfjellet med Norges største skianlegg, få det tøft. Hele 83 prosent av tilreisendes forbruk her er i vintersesongen, og Trysil har store inntekter fra utenlandske baseturister påskeferie på vinteren.

Bortfallet av inntekter fra det utenlandske markedet er katastrofalt for regionens reiseliv, og vi risikerer mange konkurser og oppsigelser. En fersk undersøkelse gjennomført av NHO Reiseliv 2. september viser følgende:

- 3 av 10 reiselivsbedrifter i Innlandet har planer om ytterligere permitteringer

– 1 av 4 reiselivsbedrifter i Innlandet har planer om oppsigelser som følge av koronaviruset

– 3 av 10 vurderer reiselivsbedrifter i Innlandet det som en reell mulighet for at bedriften vil gå konkurs som følge av koronaviruset (en økning fra under 1 av 4 bedrifter i slutten av juli)

Nesten halvparten av reiselivsbedriftene i Innlandet melder om mer enn 50 prosent færre bookinger for september sammenlignet med i fjor.

Bedriftene har vært lojale til myndighetenes smitteverntiltak og alt det innebærer. Reiselivet har deltatt i dugnaden og tusenvis av reiselivsbedrifter har omstilt seg i rekordfart; de bruker personell på andre måter, de legger til rette for avstand, de retter seg mot nye markeder, de endrer sin businessmodell, nedbemanner og noen stenger. Samtidig er det ingen andre bransjer som lider så kraftig på grunn av myndighetenes restriksjoner som reiselivet. Da er det helt urimelig at bransjen må ta regningen alene. Det haster å få på plass en kompensasjonsordning som kan berge bedriftene, og sikre at flest mulig har en jobb å gå til når denne krisen er over.

Kristin Krohn Devold og Jon Kristiansen, NHO

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags