Gå til sidens hovedinnhold

Ringebu er under press fra flere kanter

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.


Nye Veier anbefaler å bygge tunnel forbi Ringebu sentrum. Det kommer fram i planprogrammet som de sendte kommunen fredag forrige uke.

Tunnel har blitt vurdert og forkastet av Statens vegvesen tidligere, og løsningen er dermed ikke helt ukjent for kommunen. Likevel føler ordføreren seg for lite involvert. Ordfører Arne Fossmo sier han var totalt ukjent med at anbefalingen ville komme nå. Er det en kommune i Gudbrandsdalen det er lurt å involvere og ha tålmodighet med, så er det Ringebu.

Ringebu har år etter år kjempet for en ytre linje til tross for flere innsigelser og råd fra andre faginstanser. Nå seiler Nye veier inn med full kraft, og mener tunnel både er rimeligere og til det beste for naturen, landbruket og kulturen.

Vi ser nå en naturlig frykt for at tunnel fører til at gjennomreisende ikke stopper i Ringebu sentrum. Vi tviler på at akkurat den effekten blir særlig større ved å velge tunnel enn det blir ved å følge den ytre traseen kommunen tidligere har gått inn for. Mest av alt handler det om å finne gode avkjøringsløsninger, men også om plass og muligheter til å utvikle landsbyen på en god måte.

Ringebu vil påvirke E6 nordover

Hensikten med ny veg er å spare sentrum for belastende trafikk, og å gjøre E6 mer trafikksikker og effektiv. Samtidig er det viktig at ikke den nye løsningen lukker Ringebu for impulsgjester og vegfarende på jakt etter trivelige landsbyopplevelser. Det er Nye Veier som må vise lokalpolitikerne hvordan den nye løsningen oppfyller et slikt mål.

Ringebu er under press, ikke bare fra Nye Veier, men også fra andre gudbrandsdøler som klandrer både stortingsflertallet og politikerne i Ringebu for at arbeidet med E6 i sin tid ble stoppet. Ringebu må lytte til både til faginstanser og nabokommuner. Dersom Nye veier skal prioritere E6 nordover Gudbrandsdalen, nytter det ikke at planleggingen nok en gang stopper i Ringebu.

Les også

Irritert ordfører: – Vi har ikke vedtatt noe som helst