Gå til sidens hovedinnhold

404 - File Not Found

[]

Ringebu må smi mens jernet er varmt

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.


I fjor ble det født ekstra mange barn i Ringebu, hele 50 barn. Tidligere har antallet nyfødte ligget rundt 35. Også i år ligger det an til stort kull.

Dette er godt nytt for en kommune i et fylke med landets eldste innbyggere. Når de aller fleste distriktskommunene i Norge opplever befolkningsnedgang, er det viktig å gripe de positive utviklingstrekkene som dukker opp.

Ringebu har fått til mye. En koselig gågate, attraktive butikker, kafeer og unge gründere som gjengen bak Værfast, skaper positiv blest langt utenfor landsbyens grenser. Til sammen kan flere små tiltak få flere til å ville flytte til Ringebu.

Da er det trist at mange foreldre ikke er fornøyd med barnehagetilbudet. Foreldre reagerer på at Ringebu ikke har en eneste offentlig barnehageplass for barn under tre år. Familiebarnehagene har ikke de samme kravene til bemanning og kompetanse. Kommunen garanterer heller ikke et barnehagetilbud i den delen av kommunen familien bor i. Over 70 foreldre har signert et brev der de ber om endring.

En enklere hverdag er en av årsakene til at småbarnsfamilier flytter ut av storbyene. Men lang reiseveg til barnehagen er alt annet enn enkelt.

Nå kan Ringebu vise at de tilrettelegger for dem som ønsker å etablere seg der

Fødselsunderskuddet er vår tids største utfordring for distriktene. Derfor bør politikerne i Ringebu invitere småbarnsforeldre til en prat og lytte. Heldigvis sier ordfører Arne Fossmo (Ap) at dersom Ringebu skal være en tilflyttingskommune, er de avhengige av å ha barnehageplasser og at kommunen må være framoverlente.

Det er viktig å skape det gode liv for dem som allerede bor i kommunen, for å få folk til å bli boende og for at folk skal flytte til. Kort veg til barnehagen, gode pedagogiske rammer og en barnehage som ikke stenger fire uker som sommeren, er viktig for par og familier som skal etablere seg. Ringebu må nå vise at kommunen evner å snu seg og at de satser på de unge. Ledige barnehageplasser kan få flere til å flytte til Ringebu i framtida.

Les også

Mener barnehagetilbudet er for dårlig: – Gravide gruer seg fordi de er usikre

Les også

Frustrerte foreldre ble hørt: – Vi må ta dette på alvor