RINGEBU: Daglig leder Geirr Halvorsen i firmaet Murmester Halvorsen i Ringebu er vant til å ha lærlinger. Han har utdannet nesten et dusin murere, nå er det lærlingene Christoffer Næss fra Otta og Knut Ola Kvalvik fra Venabygd som får praksis, jobb og opplæring i firmaet som Geiirrs bestefar startet.

Tunge tak

– Det er ikke sant at murerfaget bare passer for gutter?

– Hoi,hoi, her gjelder det å passe tunga. Mureryrket er et fysisk tungt yrke. Mange store løft, slik har det alltid vært, og det er ikke lett å modernisere dette faget. Selv om mange moderne hjelpemidler er tatt i bruk, er det fortsatt tradisjonelle håndverksmessige metoder som fortsatt dominerer faget. Jeg vil jenter skal vite dette. Min erfaring er at de fleste jentene på murerutdanning blir flisleggere. Og dem er det god bruk for, sier Geiirr Halvorsen.

Mange arbeidsområder

Det er bruk for mureren til så mangt: Muring av nytt murverk, restaurering og rehabilitering av gammelt murverk, bygging og oppussing av våtrom som bad, dusjanlegg og svømmebasseng. Mureren kan arbeide med teglsteinsmuring, blokkmuring, flislegging/våtromsabeider, skifer- og natursteinmuring, puss og overflatebehandling, muring og montering av peis og andre ildsteder, piper og pipeelementer.

– Som du ser, mureren trengs til så mangt. Og det stilles krav til at arbeidet tilfredsstiller reglene til helse, miljø og sikkerhet. Mureren må være pinlig nøyaktig, sier Geiirr Halvorsen.

Kreativt yrke

Å være murer i et distrikt med store hytteområder på alle kanter byr ofte på store og interessante oppgaver for et trent og kreativt murerøye.

– Mureryrket bør være midt i blinken for den som vil skape noe av varig verdi. Å se løsninger og komme med innspill er gode egenskaper å ha for en murer. Å mure en stor flott peis, er et stort stykke arbeid. Vi har hatt peis-oppdrag i Hafjell og Kvitfjell av det virkelig store slaget, der oppdragsgiveren har kommet til oss med sine ideer, planer og bilder av pipe han har sett og vil ha maken til. Det er så flott å få slike oppdrag, sier Halvorsen.

Uten gjeld

Murerlærlingene hans klager ikke:

– Vi har lønn under utdanning, og får fagbrev uten studiegjeld. Det er to store fordeler ved å skaffe seg fagutdanning, sier Christoffer og Knut Ola.

– Lønna?

– En sjølgående, faglært murer bør ha 200 kroner timen, sier Geirr Halvorsen. Han har hatt både norske og utenlandske ansatte, på like betingelser. Det skulle bare mangle, mener han. Og han har tatt inn lærlinger i alle år.

– Det følger stort ansvar med å ha lærlinger. Vi prøver å legge best mulig til rette for dem, og krever innsatsvilje og vilje til å lære tilbake. Vi prøver for eksempel å unngå mye utearbeid om vinteren.

– Men du må tåle å fryse på fingra hvis du vil være murer, legger lærling Knut Ola til.

HER KAN DU LESE FLERE SAKER OM UTDANNING