– Vi trodde rett og slett at det var i orden. Vi sendte inn søknaden i september, og da vi ikke hadde hørt noe midt i oktober satte vi i gang, sier styrer Mathias Neraasen til Hamar Arbeiderblad.

Les også: Ringsaker Almenning manglet tillatelse til å bygge varmehytter – nå kan de kanskje ikke brukes før neste år

– Klønete

De to varmestuene sto ferdig til skiskytteråpningen midt i november, men ble ikke tatt i bruk da de ikke var godkjent. De er oppført ved publikumsplassene på Natrudstilen, men det er utenfor det regulerte området for skistadion. Neraasen synes det var klønete å ikke vente på byggegodkjennelsen før de starter bygningsarbeidet.

– Deriblant klønete av meg selv. Jeg kan ikke skylde på andre. Det er jeg som skal klistres på veggen, sier Neraasen.

Nå trues Ringsaker Allmenning med et gebyr på inntil 10.000 kroner for den ulovlige byggingen. I tillegg til bodene må de redegjøre for byggingen av en heisbod tilhørende det nye skitrekket i akebakken vest for alpinanlegget, også den ulovlig satt opp.

– Samtidig må vi ikke glemme at vi er igjennom 300 byggesaker på vår eiendom i året. Ringsaker kommune er vanligvis raske på saksbehandling. Er det et problem, hører vi alltid det tidlig. Nå hørte vi ikke noe. I kampens hete gikk det litt for fort, sier Neraasen, og påpeker at allmenningen betaler millioner av kroner til Ringsaker kommune i avgifter, anleggsbidrag og tilknytning.

Frist 10. januar

Ringsaker kommune har gitt allmenningen frist til 10. januar med å redegjøre for byggesakene.

– Bygging er gjort uten nødvendig tillatelse. Det er også krav om dispensasjon, sier kart- og byggesakssjef Atle Ruud.

Dispensasjon og godkjenning er gitt i ettertid.

– Vi har gitt varsel om gebyr. Det kan være informasjon vi ikke kjenner til, sier Ruud.