Wolfgang Müller henviser i papiravisen på onsdag til en meningsutveksling på gd.no mellom Jonas Øglænd og meg, der Müller mener det er både uverdig og feil av meg å omtale partiet Rødt som kommunister. Det er en rar beskyldning, siden partiet Rødt senest på sitt siste landsmøte vedtok nettopp det, at de fortsatt er et kommunistisk parti.

Bakgrunnen for diskusjonen var at Jonas Øglænd hevdet det foreligger en felles plattform utgått fra partiene Høyre, Senterpartiet og Rødt. Jeg tenker at hvis forandring i Lillehammer skal bygge på denne koalisjonen, så kunne det være greit om denne fargerike buketten presenterer det for innbyggerne.

Rødt og Senterpartiet har så langt ikke presentert noen nye tanker om hvordan de vil løse utfordringene i helse og omsorg utover at de vil bruke vesentlig mer penger. Vi må bare innrømme at det fortsatt er en jobb å gjøre på dette området, men mer penger løser egentlig ikke særlig mye. Lillehammer bruker allerede langt mer på helse og omsorg enn sammenlignbare kommuner, og resultatene er ikke gode.

Høyre har forslag til løsninger, som disse samarbeidspartiene nok vil sette en stopper for. Venstre tror løsningen ligger i flere hele og flere faste stillinger og at en jobber systematisk med dette som mål over tid. Det betyr samtidig at arbeidstidsordningene må ta utgangspunkt i at dette ikke er en industribedrift, men at helse og omsorg er noe som skal tilbys hele døgnet, hele uka, hele året.

Venstre var sentral da trepartssamarbeidet ble innført, og vi har tro på at dette skal kunne gi resultater også her. Problemene er felles. Ressursene er begrenset. Det må løses i fellesskap mellom ansattes organisasjoner, kommunen som arbeidsgiver og politikerne.

Lillehammer Venstre er smertelig klar over de utfordringer Lillehammer kommune står overfor. Høy belåningsgrad er bekymringsfullt, men det er ikke uvesentlig hva det er investert i. I forrige periode da Senterpartiet og Rødt satt i posisjon, ble det investert millioner på millioner i ishaller, skiløyper og hoppbakker. Denne perioden har vi investert i eldreboliger, skoler, vannverk og brannstasjon. Ja, og så har vi endelig brukt noen få kroner på å rydde opp i krateret i sentrum som mange fortsatt kaller «Terrassen».

Og så er det ikke slik at Høyre og Arbeiderpartiet stemmer så veldig forskjellig når det kommer til å bruke penger for å gjøre seg lekker for IOC.

Jeg er spent på hva denne felles plattformen inneholder og om det i realiteten innebærer noen forandring. Senterpartiet vil jo helst ikke forandre noe som helst. Kanskje blir det mer forandring og litt mer ansvarlighet dersom flere heller stemmer Venstre?