Gå til sidens hovedinnhold

Rusomsorgen holder ikke

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.


Antallet saker som handler om bruk, besittelse og omsetning av narkotika har økt kraftig i Nord-Gudbrandsdalen det siste året. Politiets tall forteller at flere av sakene gjelder unge under 25 år. Den triste statistikken kommer samtidig med at regjeringen legger fram sin rusreform.

Det er ikke vanskelig å gi sin tilslutning til det prinsipp at syke mennesker trenger behandling, ikke straff. Vi trenger et sterkt fokus på dette. Vi trenger en politikk som gjør livet levelig for brukerne, men som samtidig ikke fører nye ungdommer inn på samme spor.

Norsk rusomsorg er ikke i nærheten av å være god nok. Det vi har å tilby rusmisbrukere av hjelp og behandling, kan knapt sies å være et velferdssamfunn verdig.

Så er vi likevel nødt til å se en slik reform i flere perspektiver. Narkostatistikken fra politiet i norddalen er ett slikt perspektiv. Disse tallene er det nærmeste vi kommer en oversikt over rusbruken i et område. Selv om avkriminalisering av narkotikabruk ikke betyr det samme som legalisering, kan det føre til at vi mister denne oversikten.

Avkriminalisering skal i praksis bety at folk som blir tatt med ulovlige rusmidler, må møte for en kommunal, rådgivende enhet. Kommuner som sliter med både trange økonomiske rammer og med å etablere kompetansemiljøer på flere viktige områder, skal kunne filleristes for utilstrekkelighet på nok et område.

Rusomorgen og narkotikapolitikken er full av dilemmaer. Det er illustrerende for hvor vanskelig dette er når KrF ber Stortinget stemme ned forslag de har stilt seg bak som regjeringsparti. Det er illustrerende for hvor krevende dette er når Riksadvokaten vil avkriminalisere, mens statsadvokatene kaller reformen «et eksperiment med uoversiktlige skadevirkninger».

Kraftig økning i narkosaker: – Vi tar mest hasj, amfetamin og piller

«Silje» ruset seg i seks år: – Det er mange i Lillehammer som ruser seg