(MittLillehammer)

Landstreff Lillehammer hadde planlagt å samle 3–4000 russ fra 30. april til 2. mai. I over 20 år har flere tusen russ samlet seg på skistadion.

På lik linje med landstreffet for russen i Stavanger, er det nå besluttet at landstreffet på Lillehammer avlyses også i år. Årsaken er mer enn velkjent.

– Det kom jo ikke som noen overraskelse, men det er jo veldig trist, sier Per Olav Andersen.

Han er administrerende direktør i Lillehammer Olympiapark AS som arrangerer landstreffet. I år hadde de også åpnet festen for fjorårets russ som fikk festen avlyst av koronapandemien.

Andersen forteller at han har sett det komme, men at de ventet i det lengste i håp om en endring i smittesituasjonen i landet.

– Med dagens situasjon er det helt utenkelig å skulle samle 3–4000 ungdommer på et sted, sier han.

Koronagaranti

I fjor ble landstreffet i Lillehammer avlyst uten særlig forvarsel. Situasjonen i Norge var uoversiktlig, og avlysningen var uunngåelig. I løpet av sommeren i fjor begynte smittesituasjonen i Norge å se bedre ut enn rundt tiden for landstreffet.

– I løpet av sommeren og fram til oktober, ble det solgt mange billetter til årets landstreff, forteller Andersen.

Alle billettene ble solgt med en koronagaranti, slik at russen får pengene tilbake.

Men utpå høsten eskalerte smittesituasjonen igjen i landet.

I takt med at smitten økte, falt billettsalget til landstreffet. Rundt nyttår stoppet Andersen markedsføringen av treffet.

Det totale økonomiske tapet har han ikke oversikt over enda. Kostnadene har primært bestått i eget arbeid og markedskostnader.

– Vi har bevisst styrt det til at det kan bli avlyst, sier Andersen.

Talte til statsministeren

For en drøy måned siden fikk russepresident i Lillehammer Sara Enger Lunn tale til statsminister Erna Solberg om Lillehammer-russens ønsker for russetiden.

De ønsket å feire russetiden så normalt som mulig.

– Det betyr for eksempel felles russedåp, landstreff og alle andre påfunn russen egentlig skal holde på med. Dersom koronasituasjonen på landsbasis ikke skulle tillate dette krysser vi fingrene for at feiringen kan gå etter kommunens situasjon, sa hun.

Allerede da var Solberg klar i sin tale om årets russefeiring.

– Jeg tror ikke festing med én meters avstand er russekonseptet, svarte statsministeren og knuste på direkte knekken alt håp om landstreff i 2021.

Lunn Enger og resten av russen som var samlet i det digitale møtet med statsministeren var enstemmige i at de ønsket å få feiret russetiden i mai i år, og la fram hvorfor det var viktig å få gjennomført den.

– Vi mister alle godene som burde ha blitt fordelt utover det siste året vårt av videregående. Dette er noe som selvfølgelig er veldig trist for oss. Derfor håper vi at vi kan finne løsninger, og at våren og sommeren går i vår favør slik at vi får en fin avslutning på ungdomstiden, sa Lunn Enger til statsministeren.

Etter avgjørelsen ble tatt om at årets landstreff er avlyst, forteller Lunn Enger at hun er skuffet, men har forståelse for avgjørelsen.

– Det er selvfølgelig veldig leit at landstreffet ikke blir noe av. Jeg vet at mange hadde gledet seg, spesielt ettersom det arrangeres i vår egen by. Lillehammer Landstreff har vært en suksess år etter år, så det er trist at kullet vårt ikke får oppleve det. Men vi har selvfølgelig stor forståelse for at koronasituasjonen ikke tillater det i år heller, sier hun.