Så selger vi Norge ... igjen

Foto:

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I 1909 og 1917 fikk vi Konsesjonslovene om bruken/eierskapet og hjemfallet til staten av all norsk vannkraft. Disse lovene berget vår da viktigste naturressurs i å bli værende på norske og statlige hender. Europa, ved store tunge nasjoner, raidet landet for å kjøpe opp vår vannkraft. Dette ble stoppet.

I dag selger vi på nytt vårt eierskap til rein kraft. Nå er det vindkrafta som blir kjøpt opp av spesielt Tyskland, men også andre i Europa arbeider intenst for å eie vår kraft. Konsesjonslovene er ikke gjort gjeldende for denne nye naturressursen. Tvert imot, regjeringen løfter ikke en finger. De heier på dette «nye industrieventyret» som trekker til seg investeringer fra Europa.

Har vi ikke nok kapital i dette landet til sjøl å eie denne kraftressursen? Selvfølgelig, men det er så flott at Europa vil komme hit å eie noe av våre verdier sier regjeringen.

I dag selger vi våre skog- og utmarksressurser. Fra statlig eiendom selger regjeringen titusenvis av dekar av våre skoger. Eiendomsbaroner fra Tyskland og andre land i Europa står i kø for å sikre seg eiendomsrett til disse skoger og fjell som vi alle har bruks- og eiendomsrett i. Disse skoger som endog har ressurser som kan bidra til det så mye omtalte «grønne skifte» og skape mange norske arbeidsplasser.

Det er ingen som tvinger regjeringen til alt dette. Det er ideologi. I sin tid solgte danskekongene store deler av våre allmenninger og utmark. Da reiste bygdefolket seg. Skjåkværene gikk endog til kongen sjøl i København og kjøpte fjellet sitt eget fjell.

Nå applauderer og legger ei Norsk regjering til rette for at våre naturressurser hurtigst mulig skal selges ut av landet.

Erik S. Winther, Ringebu

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken