Gå til sidens hovedinnhold

Saksbehandlere må få tid til å se folk

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.


Noen personer fortjener en ekstra takk. En takk for at de stiller opp, og for å støtte når krisen rammer. Simen Ensby i Øyer er en av dem. Da leieboerne døde, tok Ensby over ansvaret for deres 13 år gamle sønn.

Et barn som mister begge foreldre i løpet av kort tid, trenger all den støtte og forståelse han eller hun kan få. Brevene fra NAV var mer preget av kjølig, byråkratisk nøkternhet, enn av støtte og omsorg.

– Sånn som NAV ordlegger seg, kan man lure på om de har forstått at byråkratiet er til for menneskene og ikke omvendt, sier den tidligere diplomaten i Øyer.

Ensby tar opp en viktig debatt. Avbyråkratisering, effektivisering og digitalisering endrer det offentlige. Bare ordene vitner om at avstanden mellom folk og velferdstjenestene øker.

Effektiviseringen har en bakside

Det finnes knapt kontorer å oppsøke, for ikke å snakke om telefonnumre hvor du får tak i et menneske. På Internett møter folk roboter. Hvor er det blitt av menneskene og rådgivere med varme og forståelse? De finnes. De jobber sikkert også så effektivt de bare kan. Men effektiviseringen har en bakside, i form av standardiserte tilbakemeldinger og mindre tilpasset kontakt.

Både Ap, SV og Sp ønsker å gå bort fra at velferdsstaten styres etter markedsmekanismer, hvor det som kan telles, er det eneste som teller. De rødgrønne har til felles at de vil gjennomføre en tillitsreform for offentlig sektor. Fagfolk skal bruke mindre tid på rapportering og firkanta systemer, og mer tid på faget sitt.

Uavhengig av hvilket regjeringsalternativ det blir, er det duket for endring. Fellesskapets penger bør selvfølgelig ikke sløses på nye tungrodde systemer. Men det må være mulig å ta med seg de gode erfaringene fra effektiviseringen og stake ut en varmere kurs. Ikke alle har ikke en ressurssterk 73-åring som stiller opp når krisen inntreffer.

Les også

– De kan ikke behandle sørgende mennesker sånn