– Regjeringen oppfører seg som et barn foran en godtepose. De klarer ikke motstå fristelsen til å ta penger som hører fremtiden til, sier Unge Venstre-leder Sondre Hansmark Persen til NTB.

Lederne i nesten samtlige av landets ungdomspartier reagerer sterkt på nyheten om at regjeringen vil øke oljepengebruken med 7 milliarder kroner mer enn foreslått i fjor høst – til totalt 238,1 milliarder kroner.

– Det må være digg å være voksenpolitiker i dag og kunne ta seg slike friheter, men det er skikkelig kjipt for oss som kommer etter og som må rydde opp, sier KrFU-leder Martine Tønnessen.

 

– «Generasjon null pensjon»

Unge Høyre-leder Sandra Bruflot sier hun synes det er rart at statsminister Erna Solberg og finansminister Siv Jensen snakker om at handlingsrommet blir mindre og at vi må prioritere hardere, for så å gjøre det motsatte i budsjettet.

– Vi kan ikke bevilge oss ut av alle saker som kan være vanskelige, eller kaste penger på alt som er hyggelig og fint. Konsekvensene av at de bruker for mye penger nå, er det vi som er unge som må ta, sier Bruflot til NTB.

KrFU-leder Martine Tønnessen mener det ikke er noe i dagens økonomi som skulle tilsi den økte oljepengebruken og kaller regjeringen for skuffende korttenkt og uansvarlig. .

– Jeg er redd for at jeg kommer til bli en del av generasjon null pensjon. Unge Venstre vil senke handlingsregelen til 2,5 prosent, så regjeringen ikke kan bruke så mye oljepenger. Da kan vi bevare velferdsstaten vår for generasjoner fremover, sier Sondre Hansmark Persen i Unge Venstre.

– Et ran 

– Jeg synes det er trist at regjeringspartiene ikke klarer å enes om hvilke saker de ønsker å prioritere og derfor ender opp med å åpne pengesekken til fremtidige generasjoner, sier AUF-leder Ina Libak.

– Oljepengebruken til regjeringen har gått over stokk og stein. Dette er et ran av ungdommens muligheter for fremtiden, og vekker bekymring for fremtidige budsjett, sier leder av Senterungdommen, Ada Johanne Arnstad.

– Det er skremmende at regjeringen bruker sparepengene til kommende generasjoner på denne måten, sier SU-leder Andreas Sjalg Unneland.

Teodor Bruu, talsperson i Grønn Ungdom, sier regjeringen burde ha spart for å ha råd til klimakutt og klimatilpasning fremover.

Forsvarer oljepengebruken

Den eneste ungdomspartilederen som forsvarer regjeringens oljepengebruk, er FpU-leder Bjørn-Kristian Svendsrud.

– Jeg mener bruk av oljepenger kan være riktig så lenge det brukes til å investere i norsk velferd, for eksempel i samfunnsnyttig infrastruktur, sier Svendsrud.

Svendsrud sier han heller er frustrert over at regjeringen ikke har finansiert nye tiltak, som flere sykehjemsplasser, kjøkken på sykehjem og fjerning av bomstasjoner, med kutt i offentlig utgifter og ved å sette tak på velferdsytelser som for eksempel sykelønnsordningen.

DNBs sjeføkonom Kjersti Haugland mener også regjeringen skyver regningen over på de unge.

– På kort sikt vil dette fyre ytterligere opp norsk økonomi, som allerede går veldig godt. På lengre sikt vil det føre til at det økonomiske handlingsrommet blir mindre, og det i en situasjon hvor vi vil ha store utgifter til eldre og helse om bare noen få tiår, sier hun til NTB.